Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Magdalena Nordin: Vem är svensk?

Kultur & Nöjen
Toppdelad
Nationaliteten har snart spelat ut sin roll som grund för gemenskap.

Så har då den svenska nationaldagen blivit en helgdag och ersatt en kristen högtid som arbetsfri dag. En förändring som innebär att fokus förskjuts från det kristna mot det nationella. Under denna dag förväntas vi, tillsammans med kungligheter i svensk folkdräkt viftande med svenska flaggor och sjungande nationalsången, bekräfta vår svenskhet.

Samtidigt närmar sig fotbolls-VM i Tyskland, och på tv och i radio - och säkerligen i många fikarum - analyseras och diskuteras vilka lag i kvalgruppen som Sverige kan slå och om det nu inte äntligen är dags för ett svenskt VM-guld. Det råder nationell yra och svenskarna skall vinna över de andra nationerna.

Annons:

Men vad är det som skapar nationell tillhörighet? Vad är det som gör någon till just svensk? Räcker det med att man bor inom Sveriges gränser för att vara svensk eller bli betraktad som sådan?

När någon flyttar till Sverige anses denna person sällan automatiskt vara svensk. Hon eller han måste uppfylla vissa kriterier. Juridiskt sett blir man svensk när man fått svenskt medborgarskap, men detta tycks inte räcka. Vid tidigare undersökningar, gjorda vid universiteten i Umeå och Uppsala, tillfrågades människor i Sverige om vad de avser med att vara svensk. Två svar dominerade. Det ena var att det är viktigt att kunna tala svenska, vilket i stort sett samtliga ansåg. Det andra var att man skall respektera svenskt statsskick och svenska lagar.

Det senare innebär alltså att det inte spelar någon roll vilket medborgarskap man har eller om man har en ickesvensk bakgrund - håller man sig bara på rätt sida om lagen så är man svensk. Men i förlängningen innebär svaret också att alla som bryter mot svenska lagar - och handen på hjärtat, vem av oss har inte gjort det? - inte skulle vara att betrakta som riktiga svenskar. Frågan är bara vad dessa personer då är: Invandrare? Brottslingar? Kan vi tänka oss en dikotomi som innebär att man antingen är svensk eller så är man förbrytare? En svensk förbrytare skulle därmed inte existera.

Om laglydighet och kunskaper i svenska är avgörande för att vara svensk borde den muslimska kvinnans huvudduk inte vara något hinder. En majoritet av svenskarna instämmer också i att en svensk kan vara muslim. Å andra sidan är religionen en aspekt som för många överskrider den nationella identiteten. Religiös tillhörighet är istället något transnationellt eller snarare "icke-nationellt". En kvinna tillhörande Jehovas vittnen uttrycker det så här: "Du är svenska, du är chilenska, du är danska, du är kinesiska? Nej! Du är Jehovas vittne eller du är inte Jehovas vittne. Man måste respektera varandra, men det som har betydelse är den religiösa tillhörigheten."

Så nationalitet är kanske trots allt inte alltid avgörande för vilka vi menar oss vara. Och borde inte dagens globaliserade samhälle innebära att nationalitet spelat ut sin roll som identitetsmarkör? Den starka identifikationen till nationen som framkommer i dessa dagar och den starka tillhörighet som svensken känner till just Sverige kommer kanske i framtiden att ersättas av musik, fotbollskunnande eller religion. Ett framtida fotbolls-VM skulle kunna ha matcher mellan Jehovas vittnen och muslimer, och de tävlande om OS-guldet på 100 meter skulle kunna vara Wassan Karlsson (student), Elena Said (hip-hopare), Sow Lu Jones (Amnesty International) och Isra Perez (vegan).

Undersökningar visar att yngre och de med längre utbildning lägger mindre vikt vid nationen Sverige och nationella symboler. Kanske kommer nationalitet i framtiden inte längre att vara det som avgör vem vi känner gemenskap med. Och vad händer då med morgondagens helgdag?

MAGDALENA NORDIN

fil dr i religionssociologi och lärare vid Imer, Malmö högskola

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Kultur & Nöjen
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post