Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Millenniumtrilogin såld till trettio länder

Kultur & Nöjen
Toppdelad
Stieg Larsson Millenniumtrilogi fortsätter sitt internationella segertåg. ”Män som hatar kvinnor” ligger nu etta på den franska boktoppen, och i Danmark har ”Luftslottet som sprängdes” utklassat själve Harry Potter.
Millenniumtrilogin såld till trettio länder

STOCKHOLM. Trilogin har hittills sålts till trettio länder. Och fler står på kö.

På Norstedts Agency, som hanterar rättigheterna för Stieg Larssons romaner, sitter Magdalena Hedlund med mungiporna uppe vid öronen.

Annons:

I dagarna tecknar hon avtal om lettiska och katalanska utgåvor av Millenniumtrilogin. Om några veckor räknar hon med att ha sålt romansviten till Ryssland och Kina.

– Det ovanliga med Stieg Larssons böcker, säger hon, är att de tycks attrahera både de kommersiella och de mer litterära förlagen. Franska Actes Sud till exempel, ger normalt inte ut deckare. Men de blev så förälskade i Stieg Larsson att de bestämde sig för att starta en särskild krimserie med Millenniumtrilogin som första nummer.


I Frankrike ligger just hela romansviten på försäljningslistan – med ”Män som hatar kvinnor” i toppen, ”Flickan som lekte med elden” på fjärdeplatsen och ”Luftslottet som sprängdes” som sexa. Totalupplagan har med god marginal passerat 600000. ”En dröm! En lavin!” skriver den franske förläggaren i ett upprymt mail till Norstedts Agency.

I Norden går det också bra. Den danska utgåvan av ”Luftslottet som sprängdes” slog i fjor ”Harry Potter och dödsrelikerna” med över 100000 exemplar, den norska upplagan passerade nyligen 720000.

Och framgångarna fortsätter. Strax efter nyår släpptes ”Män som hatar kvinnor” i England. The Times talade om en minnesvärd debut och kallade Stieg Larsson en stjärntalang. The Observers recensent var inte mindre förtjust: ”Detta är en imponerande roman, full av lidelse, en stämningsmättad närvarokänsla och raffinerade inblickar i korrupta, depraverade sinnen.”

Bland dede hittills trettio länder som har köpt Millenniumtrilogin hittar man allt frå n Brasilien, Island och Taiwan till Kanada, Grekland och Israel.

Och fler lär det bli. Magdalena Hedlund siktar närmast på Bulgarien och Serbien och har förhoppningar om översättningar till både hindi och arabiska.

I Sverige har Millenniumtrilogin sålts i över 2,3 miljoner exemplar.

EXPERTERNA
Därför lyckas Stieg Larsson så bra utomlands:


Karin Wahlberg, deckarförfattare i Lund

– Precis som hos Henning Mankell finns det ett väldigt tydligt patos i Stieg Larssons böcker, att man inte får behandla kvinnor hur som helst. Det finns tydliga figurer som upprätthåller tydliga roller. Det är Blomkvist som är riddaren utan rustning. Som Robin Hood har han sitt team runt omkring sig. Och så Lisbeth Salander, som är en mycket speciell personlighet. Hon har gåvor som är väldigt ovanliga, som i en saga. Böckerna har lite sagans form över sig.Johan Wopenka, redaktör för deckartidskriften Jury

– För det första är Lisbeth Salander en lite ovanlig kvinnlig huvudperson. Det är lite Modesty Blaise över henne. Det andra är att han blandar rätt väl mellan genrer: lite thriller, lite pusseldeckare, lite polisroman och så vidare. Det gör att de flesta deckarläsare hittar något som de tycker om i hans böcker. För att vara så långa böcker är det ett fint flyt i det, få döda punkter och transportsträckor. Och han skriver med ett engagemang och är en duktig berättare.Bo Lundin, deckarrecensent i Sydsvenskan

– Han är djupt originell. Inte minst huvudpersonen Lisbeth Salander som inte liknar någonting som finns tidigare. Det är bra, genomarbetade böcker. De har allt det som Sjöwall & Wahlöö och Mankell har, det vill säga den politiska undertonen. Dessutom är det hyggliga pussel och spännande thrillers.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Kultur & Nöjen
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post