Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Lekfull pianist Malmös nya soulhopp

Musik
Toppdelad
Första plattan, ”Album”, färsk från fabriken. Lysande recensioner ramlar in. Sverigeturné med egna bandet som börjar idag på Babel. Har Malmös nyaste soulman, Albin Gromer, hittat svänget? Det verkar så.
Lekfull pianist Malmös nya soulhopp
Albin Gromer släppte sina första egna låtar i femtonårsåldern. Nu är han 21 och har just släppt albumet ”Album”.BILD: Foto: Åsa Sjöström

Egna låtar. Egna arrangemang. Egna texter på svenska, som faktiskt känns på riktigt. Aviga, slicka syntharrangemang – en slags elektronisk soul.

– Jag har gjort mitt bästa. Och jag är nöjd. Jag tycker det blev bra, säger Albin Gromer när jag lägger upp skivkonvolutet från ”Album” på bordet.

Annons:

– Jag ville att det skulle kännas som en helhet. Lite vinylkänsla, som en samling låtar som sitter ihop.

Albin Gromer är 21 år gammal. Pianist, fast inte åt det virtuosa eller jazznördiga hållet.

– Jag älskar jazz, men har aldrig haft disciplin nog att öva. Tyvärr.

Disciplinen och målmedvetenheten har dock funnits på annat håll: framför allt i passionen för att skriva låtar och för att arbeta i studion. Redan i femtonårs­åldern släppte han sina första egna låtar.

Och i studion – i arbetet med att skapa en egen ljudbild, i att leka med infall och inslag i musiken – känner han sig hemma.

– Jag hoppas kunna göra något personligt. Det är soul, men jag är inte rädd för att blanda in andra inslag. Och så försöker jag tillåta mig att vara lekfull, ta ut svängarna. Sjunga i falsett.

Fast efter tonårsmusiken tog det stopp ett slag för Albin Gromer. Det gick några år då musiken inte var lika kul eller viktig. Fast sommaren 2011 tog allt fart igen – mycket tack vare en tidig idol som blev en polare och en spelkompis: Jason ”Timbuktu” Diakité.

– Han har betytt väldigt mycket för mig som förebild. Så skickade han mig ett beat som han ville att jag skulle lägga en refräng på. Vilket jag gjorde och ja, det verkade som han blev nöjd.

Sångpåläggen ledde till en turné med Timbuktu sommaren 2011. Och arvet från Skånes hiphopstjärna hörs förvisso i Albin Gromers sång – eller om det är rap, gränsen är emellanåt flytande.

Texterna, ja. Kärlek, svek, lycka, åtrå. Rakt från hjä rtat?

– Jag skriver om sådant som berör mig. Svårare än så är det inte, säger Albin Gromer.

Fakta

Vad?

Skånsk elektronisk soul. Turnépremiär med högst albumaktuelle Albin Gromer och band.

Vem?

Albin Gromer (sång), Andreas Baw (trummor), Ale William Sjöström (bas), David Lagergren och Dennis Rosdahl (båda keyboards) och Jens Siverstedt, gitarr.

Var?

Babel, Malmö, ikväll fredag, på scen från klockan 20.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Kultur & Nöjen
  • Musik
  • Eskil Fagerström
Relaterat
Albin Gromer ringar in Malmö

Albin Gromer ringar in Malmö

Annons:
Annons:
Fler artiklar från Musik
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post