Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Apolonia

Apolonia

Artist Apolonia
Genre FOLK
Skivbolag Tónlist
Utgivningsår 2011-02-02

Energi och glädje var ledstjärnorna när sångerskan/låtskrivaren Ida Gustafsson och de andra sjösatte det niohövdade bandet Apolonia 2009. Och energi, glädje och puls är det som framför allt genomsyrar debutplattan.

Apolonia med fioler, dragspel och blås seglar samma led som Malmökollegorna Tummel och Östblocket; klezmer, balkanskt och romskt viras ihop, med lite reggae, bluegrassbanjo och rap inkastade som kryddning.

Ida Gustafsson skriver storslagna, bildrika och romantiska texter som passar bra ihop med musikens traditioner ("han bjuder på kaffe, svart som hans blick, han bjuder på havsdränkta ängar där solen aldrig gick"), även om en del formuleringar inte känns så bekväma. "Dansa tills du lättar ifrån mark" rimmas till exempel med "solen lyser skarpt" (varför inte "stark"?) och refrängraden "ser du han i ögonen" skaver.

Desto roligare med fantasifulla deklarationer som "min soffa och jag har en kärleksaffär, som om du aldrig varit där, skrämd av ljuset i går, jag behöver klippa mitt hår" och "hur i hela havet blev jag fri från dig?".

Melodierna är välsnickrade och lättflytande, Ida Gustafsson sjunger med inlevelse och lägger ofta in ett känslosamt överslag i rösten. Apolonia-receptet känns framför allt danshetsande och det är säkert sant att gruppen funkar bra live.

Bästa spår: Blek

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Kultur & Nöjen
  • Skiva
  • Musik
Annons:
Annons:
toppnyheterna just nu