Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Elephant 9: Walk the Nile

Skiva
Toppdelad
Elephant 9 spelar hammondrock som har lika nära til Jon Lord som till Miles Davis. Håkan Engström är entusiastisk.

Norsk trio som spelar funkig jazzrock med Hammondorgeln i centrum. Tankarna rusar iväg till Jon Lord och till Medeski, Martin & Wood, men också till de mer hårdpumpande ögonblicken på Miles Davis fusionplattor – inte minst det spåret "Aviation" som inte befinner sig så långt från Miles "On the Corner".

Däremot har norrmännen inte mycket mer än sättningen och svänget gemensamt med orgeljazzpionjärer som Jimmy Smith, detta är jazz rotad i en tradition som uppstod långt efter att jazzpuritanerna gett upp. Inte heller finns här några missriktade proggförsök; trion spelar hela tiden med blicken framåt och med ett obarmhärtigt tryck.

Annons:

Givetvis är organisten Ståle Storløkken den stora stjärnan, men utan den lika solida som pådrivet pulserande rytmsektionen från Torsein Lofthus och inte minst basisten Nikolai Hængsle Eilertsen (nej, inte ett enda av dess fantastiska namn är ett taget artistnamn) hade det snabbt gått i stå.

Bästa spår: Fugl Fønix

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Skiva
  • Musik
  • Kultur & Nöjen
  • Håkan Engström
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post