Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Raubtier

Raubtier
Buffeln, Hulkoff och Thorbjörn Englund i Raubtier skojar inte.

Raubtier

Artist Raubtier
Genre Metal
Skivbolag BD Pop/Universal

"Pistvakt" goes Rammstein? Nja.

Vi gör kärnfull musik som når fram jävligt snabbt. Raubtier är som jag ser det nästan folkmusik, säger frontfiguren Per Hulkoff när jag intervjuar honom för Close-Up.

Frågetecknen rätas ut, tvivlen skingras: trion från Haparanda är alltså inte 2009 års upplaga av Black Ingvars, utan ett Orsa Spelemän för en generation uppvuxen på Rammstein, Lok och Basshunter. Om den informationen gör någon tryggare kan diskuteras, men skillnad gör den.

För oavsett referensramar har sångaren en poäng. Raubtiers technothrash må vara lika dreglande korkad som omslagets bild av en Dobermann med kulsprutor i stället för ögon, men den är effektiv, nonsensbefriad och låter framför allt som om den kommer från hjärtat.

"Kärlek är som en vässad kniv / i onda händer tar den liv", sjunger skogsarbetaren Hulkoff med lätt finskbruten stämma i halvtryckaren "Hjärteblod". Sista refrängvarvet kommer en tonartshöjning. Hade mina ironidetektorer gett minsta utslag hade jag låtit skivan få stifta bekantskap med min kaffekvarn, nu låter det bara tufft och befriande chosefritt (ett band från Stockholm eller ens Hässleholm hade aldrig släppt något liknande utanför replokalen).

Det kvittar om de stjäl Rammsteins "Tier" rakt av (här får den heta "Achtung Panzer"), plockar fram 1994 års alla glättigaste eurotechnoslingor och julklappsrimmar "där decibel och kärnkraft smäller / hörs min typ av psalm / jag valde mellan fromheter eller / sprit och napalm" – det fungerar, mot alla odds. Mycket tack vare sångens unika norrländska karaktär och rytmiskt dynamiska fraseringar, men också för att låtarna hålls korta, avskalade och klatschiga.

"Dobermann" passerar buskisgränsen, "Terror" låter exakt som Youtube-hiten "Kamphund" och dystopiska "Inget hopp" – enda låten över tre minuter – är hopplöst högstämd. Kvar är nio anledningar att respektera Raubtier för deras övertygelse och låtsnickeri, med stadionståtliga "Änglar" som finaste ögonblick.

"Kamphund" har förresten plockats upp av Adam Alsing på Mix Megapol. Ett tecken så gott som något på att det faktiskt är folkmusik Raubtier sysslar med.

Bästa spår: Änglar

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Skiva
  • Musik
  • Kultur & Nöjen
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
toppnyheterna just nu