Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Tummel

Skiva
Toppdelad
Jättesäcken av musikaliska influenser är kvar med en del av instrumentpartajet har tonats ner till förmån för sången, Alexander Agrell recenserar Payback Time.
Tummel
BILD: Foto: Peter Györffy

Allt börjar med ett gäng skrålande och lagom nyktra sjömän, om man får tro sina öron. Nog har Tummel riggat om sedan förra plattan "Transit".

Borta är klarinettisten Annika Jessen och den instrumentala tryckkokaren där klarinett, sax, dragspel och elgitarr ormade sig och hetsade varandra. Eller rättare: instrumentpartajet finns kvar, men märks mindre, för nu dominerar sång. Jens Friis-Hansen, som även skrivit en rad av låtarna, sjunger teatraliskt, gapigt, påträngande - och bra. Hans potenta röst når högt som en kyrktupp och påminner i utsatta lägen om Robert Plants. Sjöbusekören fläskar på här och var.

Annons:

Tummel har annars kvar jättesäcken av influenser – balkanskt, indiskt, arabiskt, även lite irländskt. Nytt är ett visst rockdrag och punkflås, några metalriff, cabaret-lutningen och en Tom Waits-ton. Plus för humor, kul engelska texter och originaliteten i hela rasket.

Bästa spår: Weiss Trash

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Skiva
  • Musik
  • Kultur & Nöjen
  • Alexander Agrell
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post