Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Piratdom till Danmarks HD

Kultur & Nöjen
Toppdelad
Danska Högsta Domstolen ska ta upp blockeringen av The Pirate Bay i landet. Det kan betyda att danskarna åter får fri tillgång till fildelningsjänsten.

I Danmark spärrar sedan några månader tillbaka internetoperatörerna tillgången till fildelningstjänsten The Pirate Bay. Att ta sig förbi blockeringen är dock inte särskilt komplicerat.

Bakgrunden till spärren är att rättighetsorganisationer, bland annat skivbranschens intresseorganisation Ifpi, först i fogedretten och sedan i landsretten vunnit ett mål där de krävt att danska Tele2 ska blockera The Pirate Bay. Med domen i handen vände sig sedan rättighetshavarna till andra operatörer och krävde att de också skulle stänga tillgången till sidan - vilket operatörerna gjorde.

Annons:

Men operatörerna har inte varit glada över beslutet och menar att det bygger på en feltolkning av ett EU-direktiv. Därför ställde sig en enig telekombransch bakom Tele2:s ägare Telenor när företaget överklagade till den högsta domstolen i landet, Højesteret. Och nu har det beslutats att Højesteret ska ta upp målet.

– Vi är glada för att vi nu har möjlighet att få veta om det är internetoperatörerna som ska stå för stängningen av en hemsida, säger Nicholai Kramer Pfeiffer på Telenor till danska Computerworld.

– Vi vill ha ett generellt klargörande om huruvida vi har ett medverkandeansvar för de saker som flyter genom vårt nät, för vi har ju inga kommersiella intressen i de enskilda hemsidorna, fortsätter han.

Peter Sunde från The Pirate Bay tycker att det är bra att beslutet nu prövas av Højesteret:

– Det betyder egentligen inte så mycket för oss. Vi har växt i Danmark även efter att den totala blockaden gick igenom. Så för oss är det inte jätteviktigt, men det är viktigt för principsaken att det testas.

– Att man har tillåtit att sajter blockeras på det sättet är jättefarligt, det är helt fel väg att gå. Och så är det viktigt för mig att vi inte blir stämplade som något olagligt, säger Peter Sunde till Sydsvenskan.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Kultur & Nöjen
  • Alexander Kuprijanko
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post