Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Solyom visar unga vägen

Kultur & Nöjen
Toppdelad
Den internationellt framgångsrike dirigenten Stefan Solyom är här för trettonde gången. Stefan Solyom har rest till Lund varje sommar sedan han var 20 år gammal, först för att sitta i orkestern, från 1999 som dirigent.
Dirigenten Stefan Solyom leder...

Malmö. – En sommar utan Lund och Nordiska ungdomsorkestern är ingen sommar, säger Stefan Solyom och skrattar.

– Nordiska lade grunden för både mitt orkesterspel och mitt dirigerande.

Annons:

Den internationellt framgångsrike dirigenten är här för trettonde gången. Stefan Solyom har rest till Lund varje sommar sedan han var 20 år gammal, först för att sitta i orkestern, från 1999 som dirigent.

I morgon leder Solyom Nordiska ungdomsorkesterns (NU) konsert i Lunds stadshall.

– Jo, visst måste jag arbeta annorlunda med ungdomsorkestern, förklarar han. Vissa saker är självklara i en stor, professionell orkester, men inte här, och vi strävar efter att ungdomarna ska få det med sig härifrån. Till exempel hur man tar ansvar för sitt spel och ser till att komma in på rätt ställen i musiken, inte lägger det på andra omkring en.

Andra grundläggande saker som Stefan Solyom vill nöta in är repetitionsdisciplin och att spela det som faktiskt står i noterna.

– Vi jobbar framför allt med samspelet och lägger en grund åt dem som vill gå vidare med symfoniorkesterspel. Jag får oftast bra respons på det jag säger och om jag inte får det, så upprepar jag alltihop tills det sitter.

– Orkestern utvecklas under veckan, i onsdags märkte jag att det hade hänt saker sedan måndagen. Två dagar före konserten brukar vi kunna gå över till att verkligen göra musik.

Musiken det handlar om denna söndag är Sjostakovitjs femte symfoni och ett uruppförande av David Riebes ”The Journey”.

– Sjostakovitjsymfonin valde vi för att den innehåller bra och häftig musik som inte är omöjlig att spela, även om professionella orkestrar kan ha problem med den. Symfonin har fördelen att den är ganska pang på och klar i strukturen. Det är lätt att höra när man ska spela, men svårt att spela.

David Riebe är i tjugoårsåldern och har själv suttit med i NU. Stefan Solyom beskriver hans verk som tonalt.

– Det kräver att musikern håller reda på var han eller hon är. Och så är det bra att få spela något som man inte kan köpa på skiva och lyssna in sig på, det främjar notläsningen.

Spelnivån i Nordiska ungdomsorkestern varierar från år till år.

– Vi har haft ett stort generationsbyte detta och förra året, förklarar Stefan Solyom. Nu finns här inte många medlemmar över 20 och det märks att årets kull är ung, jag kan inte köra så hårt som jag kan göra med äldre musiker. Men många av dem är begåvningar, här finns stor potential och stor vilja.

– De behöver förstås piskas upp lite grand i början så att de förstår allvaret, men ju mer veckan går, desto mer förvandlas jag från Despot-Stefan till Nalle-Stefan.

Strängheten går inte ut på att bryta ned någon, betonar Solyom.

Men ska det hela fungera måste alla inse att det gäller att sitta rätt på stolen och vänta med toalettbesöket till pausen.

– Hur jobbigt det än känns den första måndagsmorgonen jag ska hit, så är alltihop värt det, om jag kan ge några människor var sin kick och få dem att vilja komma tillbaka. Några i orkestern har utvecklats mycket, det är skönt att se.

En tvåveckorskurs

En tvåveckors orkesterkurs i Lund för unga musiker mellan femton och 25 år. Spelande och repetitioner leder fram till fyra konserter. Flera dirigenter leder det hela varje år. NU har anordnats sedan 1951, initiativtagare var John Fernström. Framförandet på söndag är årets sista.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Kultur & Nöjen
  • Alexander Agrell
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post