Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Ström misstolkar motiven

Kultur & Nöjen
Toppdelad
Eva Ström misstolkar inspirationsämnena i den nya norska figurationsböljan, skriver Håkan Sandell som en kommentar till Eva Ströms artikel "Måleri med bruna toner".
Ström misstolkar motiven

När jag läst Eva Ströms inlägg om retrofigurationen har det slagit mig hur svårt det måste vara att stiga ner från den övre medelklassens smakorientering till de kulturella undergroundmiljöer i vilka också den norska klassiska figurationen och retrogardismen har en av sina rötter. Äldst i det progressiva 1970-talets mer romantiska strömningar, och framöver via syntkulturen.

Hur skulle Eva Ström tolka ett metallband som färöiska Tyrs återbruk av medeltidsballader? Skulle tyska Corvus Corax mix av hårda trummor och säckpipor rentav få henne att önska att polis fanns att tillkalla?

Annons:

Jag menar att Eva Ström inte bara misstolkar samtidigheten i den nya norska figurationsböljan, utan även så dess inspirationsämnen från den andra änden av tidslinjen. Hon betraktar ett av Trine Folmoes huvudverk, "Vingen" (1992), och associerar det med art décons 1930-talsvidareföring till nazikonst. Verket har däremot för konstnärinnan sin utgångspunkt i 1500-talets italienska manierism. På motsvarande sätt ser Eva Ström något visst skumt 1930-tal i Christopher Rådlunds målning "Winterreise" (titeln efter Schuberts sångcykel). En bild som i själva verket är en parafras på Caspar David Friedrichs "Munk vid Havet". Om motivet, med dess meditation över döden och existensens slut, vore politiskt tvivelaktigt (?) så skulle det samma gälla för mången auteur-filmskapares stillbilder.

Innanför de retrogardistiska grupperingarna är vi ytterst oeniga om vilka konstepoker man bäst hämtar idéer ifrån; medeltid, renässans, klassicism, romantik, symbolism. Men här finns ett hopp om att komma vidare ur modernismernas allt trängre återvändsgränder, och så återfinna ett berättande måleri, en berättande poesi. Tillbaka till människorna!

Med Eva Ströms optik lurade det snart en nazist i varenda buske. Och hur skall jag då våga mig hem om natten, det är illa nog som det är.

Håkan Sandell, poet och översättare  

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Kultur & Nöjen
Relaterat
Måleriet med bruna toner

Måleriet med bruna toner

Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post