Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Tiffany, Kajan och resten är tillbaka

Kultur & Nöjen
Toppdelad
Det var ett tag sedan Tiffany Persson, Kajan, Morgan Pålsson och Itzhak Skenström syntes till. Men snart är de tillbaka, med råge.

Figurerna från tv-serien och scenshowen ”Hipphipp” ska ut på julkonsertturné med bland andra Peps Persson och Titiyo med start i november. 1 december har nya serien ”Hipphipp - Itzhaks julevangelium” premiär i tv. Och till våren startar inspelningarna av en långfilm med världsreportern Morgan Pålsson i huvudrollen.

Egentligen är det ju lundakomikerna Anders Jansson och Johan Wester som står bakom alltihop men på något sätt tycks figurerna ha fått egna liv. Till och med upphovsmännen pratar om dem i tredje person.

Annons:

– Ja, det gör vi. Och det är ju bra att de har blivit så levande, det betyder att de kan överleva en lång tid framöver, så länge vi inte våldför oss på dem, förklarar Anders Jansson.

Anders Jansson och Johan Wester inser att det finns en fara i att utnyttja sina kända figurer för mycket. Men de känner också ett ansvar, säger de.

– Det finns ju något häftigt i att det har skapats en relation mellan de här figurerna och publiken. Och därför har vi en skyldighet att förvalta dem och utveckla dem. Vi började med sketchprogrammet, vi gick vidare och la till livemomentet i andra omgången av ”Hipphipp”, nu blir det en julvariant och då gör vi också något nytt.

Julserien ”Hipphipp - Itzhaks julevangelium” startar i SVT den 1 december och består av fyra halvtimmesprogram.

– NuNu är det inte sketcher utan längre historier som bygger på sketchfigurer. Dessutom försöker vi berätta fyra historier parallellt på en halvtimme. Det finns ju lättare sätt att berätta historier, menar Johan Wester.

Humor bygger på överraskning och det fungerar bra i korta sketcher men i en lång scen med dialog måste något mer till. När Tiffany plötsligt får någon som svarar händer något, känslor kommer in i bilden och plötsligt handlar det om relationer. Klarar figurerna det? Blir det roligt? Sådana frågor har de båda lundakomikerna brottats med.

I tv-serienen möter vi Tiffany som visserligen gillar julen men som drabbas av den klassiska julstressen, Kajan som går omkring och är tomte hos folk för att slippa konfronteras med ensamheten och Göran och Jolanta som får privata problem lagom till jul. Och så får vi veta varför Morgan Pålsson hatar julen.

– Vi måste våga gå vidare. Ska vi göra sketchprogram alltid kommer vi till slut att tröttna på oss själva, säger Anders Jansson.

– Vi har alltid gjort så att vi har utgått från något vi behärskar och så har vi flyttat ett ben in i något som vi inte behärskar. Det här känns spännande.

En annan utmaning är långfilmen om den oduglige världsreportern Morgan Pålsson som hamnar mitt i en statskupp i ett fjärran land. Det handlar om en komedi, betonar de båda upphovsmännen. Inte politisk satir, inte svart komedi. Bara komedi, rätt och slätt.

– Det innebär en hel del problem att lyfta en tv-karaktär till långfilm. Han kan ju inte bara stå i kalsonger på en balkong i en och en halv timme, det måste hända något mer med figuren.

En del av inspelningarna kommer att ske i något nordafrikanskt land, oklart vilket.

– Försäkringarna är skyhöga i många av de länderna just nu. Och att spela in en komedi om terrorister och journalister är kanske inte så populärt i till exempel Amman, gissar Johan Wester.

Förhoppningen är att Suzanne Reuter kan vara med. Vem som ska regissera filmen är ännu inte klart. Inspelningarna startar till våren och premiär blir det troligtvis nästa höst.

Johan Wester och Anders Jansson driver, tillsammans med filmproducenten Martin Persson, produktionsbolaget Anagram i Lund. Det är viktigt för dem att finnas i regionen, säger de.

– Vi är från Lund och vi är stolta över det. Och det känns viktigt att någon stannar här. Det finns ju mängder av skåningar överallt och det är ju inget fel i att röra på sig men det är synd om det inte blir någon verksamhet kvar här.

– När man väl har fått det att fungera kan det vara skönt att slippa getingboet i Stockholm, man måste snacka med rätt personer, man måste mingla på rätt platser. Här kan vi koncentrera oss på att skriva och att göra det bra.

Så än håller Tiffany, Itzhak, Morgan och alla de andra Hipphippkaraktärerna Johan Wester och Anders Jansson sysselsatta. Och det har de ingenting emot.

– Vi tycker genuint mycket om alla våra figurer. De har alla ett gott hjärta.

Kommande året för HippHipparna

* ”Julgalan 2006”, med Anders Jansson och Johan Wester, Peps, Timbuktu, Damn, Titiyo och Robert Jelinek kommer till Helsingborg 17–18/11, Kristianstad 24–25/11, Malmö 1–2/12 och Lund 7–9/12.

* Tv-serien ”Hipphipp - Itzhaks julevangelium” börjar sändas i SVT den 1/12.

* Premiären för långfilmen om världsreportern Morgan Pålsson är planerad till nästa höst.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Kultur & Nöjen
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post