Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

”Vill de återigen att jag ska tystas?”

Kultur & Nöjen
Toppdelad
Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu (S) tror att Simon Wiesenthal Center är ute efter honom personligen, inte Malmö stad.
– Det är klart att det är väldigt negativt när en sådan här organisation på det här sättet kan sprida en falsk bild av Malmö.
”Vill de återigen att jag ska tystas?”
Ilmar Reepalu.BILD: Foto: Mikael Andersson

I tisdags kunde Sydsvenskan avslöja att ett filmbolag från Hollywood ställt in sina planer på att leta efter inspelningsplatser i Malmö för en film med judiskt tema. Anledningen var att Simon Wiesenthal Center varnar för att Malmö är farligt för judar.

I våras var representanter för Simon Wiesenthal Center på besök i Malmö och träffade bland andra Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu.

Annons:

– Jag är väldigt förvånad över Simon Wiesenthalcentrets sätt att agera, det var jag redan när de kom hit på besök tidigare i år. De hade en lista på saker som skulle göras. Då kunde vi konstatera att hälften av det som fanns på listan redan var gjort och det som fanns kvar på listan är åtgärdat nu. Att inrätta en hatbrottsenhet hos polisen, att bjuda in skolungdomar till församlingar med mera – allt det där är gjort.

Ilmar Reepalu tror att det inte är Malmö utan honom personligen som de är ute efter på grund av hans kritik mot Israels agerande, bland annat i Gaza:

– Jag får en rätt obehaglig känsla av att Simon Wiesenthal Center egentligen inte är ute efter vad som händer i Malmö utan de vill hänga ut personer som vågar kritisera staten Israel. Vill de återigen att jag ska tystas?

Han menar att det är meningslöst att försöka agera mot Simon Wiesenthal Center. Men han tror inte att Simon Wiesenthal Centers varning kommer att skrämma bort fler filmbolag från Malmö.

– Nej, uppriktigt sagt så tror jag inte det. Men det är inte huvudfrågan för mig. Om man skulle falla undan för dem som vill tysta kritik vad skulle vi då få för värld? Min moral kommer jag aldrig att förhandla om.

Istället tänker Ilmar Reepalu nu ta kontakt med Malmö stads dialogforum, som arbetar för att motverka hatbrott i Malmö.

– Varje gång Simon Wiesenthal Center skickar ut en falsk bild av Malmö och skrämmer någon från att komma hit så kan dialogforum skicka ut den korrekta informationen om Malmö.

Sydsvenskan har utan framgång sökt Shimon Samuels, som är ansvarig för internationella relationer på Simon Wiesenthal Center.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Kultur & Nöjen
Relaterat

Centret lade till kommentarer i mejlsvar

Malmös rykte skrämmer Hollywood

Malmös rykte skrämmer Hollywood

Bojkotten väcker förvåning i Malmö

Bojkotten väcker förvåning i Malmö

”Ingenting har gjorts. Ingenting”

Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post