Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Vill du ha en stänkare?

Kultur & Nöjen
Toppdelad
Thomas Blachmans program i dansk tv där man betraktar nakna kvinnor har redan väckt livlig debatt. Danske Lars Trier Mogensen tycker mest det handlar om självömkande mansterapi.


Vill du ha en stänkare?
Thomas Blachman tittar på kvinnor tillsammans med modeskaparen Erik Brandt. BILD: Foto: Theis Mortensen

Scenen är välbekant: Överallt i världen sitter män i mörka rum och tittar på kvinnor som likt dockor står nakna och tysta framför dem. Det kallas striptease. Det mest uppseväckande med den nya talkshowen "Blachman" på danska DR2 är alltså egentligen att den sänds av Danmarks stora public service-institution Danmarks Radio, motsvarigheten till Sveriges Television.

I en mörklagd studio träder attraktiva kvinnor in i strålkastarljuset en efter en och kastar av sig morgonrocken framför två män med gubbmage och sviktande hårfäste som tillbakalutat sitter och betraktar dem. Värd är den 50-årige jazztrummisen Thomas Blachman som är mest känd som extremt självupptagen och vilt fabulerande domare i X-Factor. De övriga är kända män, som exempelvis den 69-årige modeskaparen Erik Brandt, som liknar Ingvar Hirdwall i rollen som grannen i Beck-filmerna. Kvinnorna är namnlösa – och får inte säga ett ord.

Annons:

Att DR tar sig för att ställa ut kvinnor som passiva objekt för mäns sexbegär har orsakat ett ramaskri i Danmark. Flera ledande författare har blandat sig i debatten och klassiska feminister och liberala karriärkvinnor har förenats i gemensam förargelse över att Danmarks största kulturinstitution nedvärderar sig själv till att sända något så vulgärt, manschauvinistiskt och klichéfyllt.
Thomas Blachman vill försöka starta en ny könsdiskussion om den moderna mannen som enligt honom är trängd mellan "allt för mycket porr på den ena sidan, och allt för mycket politisk korrekt puritanism på den andra".
Tillsammans med de andra männen har Blachman tagit på sig offerrollen och kallar tillståndet för det "pittlösa samhället"; en ny era där kvinnor har blivit så frigjorda och oberoende att männen riskerar att bli överflödiga och impotenta – i varje fall om "poesin" inte återuppfinns i tomrummet mellan porr och puritanism.
Blachman och de manliga gästerna vill återupprätta den moderna mannen. Men som små skolpojkar som blir chockerade av att se en vuxen kvinna flackar derar blickar förläget. De respekterar tydligen kvinnorna allt för mycket för att på allvar göra dem till objekt. Samtalet blir nervöst och intetsägande och snart visar det sig att det är männen som sitter där avklädda, medan de kvinnliga modellerna säger mer än tillräckligt med sina undersökande blickar, leenden och överseende skratt.
När det kommer till kritan varken kan eller törs männen säga något som verkligen provocerar, och därmed förvandlas programmet till en ofrivillig parodi: De medverkande männen är i verkligheten så känsliga och respektfulla inför kvinnorna att det förställda machosnacket nästan verkar sympatiskt i all sin beklämda tafatthet. Kvinnorna har inget att frukta. Programmet "Blachman" blir till slut samma slags ynkliga och självömkande mansterapi som när grannen står på altanen i nattmörkret och frågar den frånskilda Beck: "Vill du ha en stänkare?".

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Kultur & Nöjen
Relaterat
Bisarra blickar i danskt program

Karin Arbsjö: Små män med bisarra könsblickar

Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post