Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Yohio och David Lindgren i topp

Kultur & Nöjen
Toppdelad
Yohio och David Lindgren är folkets favoriter. På lördagskvällen gick de vidare till Melodifestivalens final genom att på plats i Karlskrona sjunga sig till tittarnas röster.
De båda finalisterna David Lindgren...
David Lindgren går vidare.
Yohio är en artieterna som går vidare.

I ett spretigt startfält var det kanske inte dessa båda som mest stack ut, men de gjorde framträdanden som var både färgstarka (Yohio) och fartfyllda (David Lindgren). Det belönades med avancemang för "Heartbreak Hotel" och "Skyline".

En ung debutant och en schlagerräv tog sig vidare till Stockholmsfinalen, alltså. Det ter sig bekant, men ändå inte. För räven i sammanhanget är inte äldre eller mer ärrad än att han förra året kom från ingenstans (en biroll i en musikal om Tomas Ledin, för att vara exakt) och dansade sig fram till berömmelse genom att göra en typisk Danny Saucedo-dänga.
Melodifestivalen förändras och förnyas i en rasande fart. Förra årets genombrott för Lindgren visade att man faktiskt kan bli både folk- och dagiskär genom att spela folkhemshouse i det som brukade kallas schlagerfestivalen. Man behöver inte ens vinna.
För övrigt är inte heller Stockholmsarenan, lika lite som festivalscenen, vad den brukade vara. I år är det i nybyggda Friends arena som tävlingen avgörs den 9 mars. Globen är så old school.
Med sig till Vänskapens arena i Solna tar han Kevin Johio Lucas Rehn Eires, från idag känd även i Sverige som Yohio. Denne Yohio är inte mycket mer än hälften så gammal som houseockupanten Lindgren – han har fyllt sjutton, att jämföra med David Lindgrens trettio.
Men han har redan en karriär i Japan, där han firat betydande framgångar inom den subgenre som kallas visual kei. Enkelt uttryckt är det en utseendefixerad ungdomsmusik utan några skarpa musikaliska avgränsningar; man kan spela smörig pop likväl som growlande metal, bara man ser till att göra det med en konsekvent och medvetet konstruerad stil. Stilen ifråga liknar ofta manga, men jämförs lika ofta med glamrock.
Men glampopen i festivalen är inte vad den varit. Medan glamrockbandet The Ark år 2007 tävlade med en retrostil vi redan kände väl står Yohio för något nytt.
Yohio har varit med och skrivit sin låt, men han har mest bidragit med lite lekfulla idéer och finish. Huvudjobbet har gjorts av ett etablerat festivalteam, bestående av låtskrivare som tidigare servat Linda Bengtzing och Martin Stenmarck.
Ansvarig för Lindgrens låt "Skyline" är främst Fernando Fuentes, som skrev även förra årets låt.
PS. Att "Skyline" är det äldre namnet på ett Malmöhotell är en ren tillfällighet. Och "Heartbreak Hotel" i Malmö var aldrig något hotell.

Annons:
Annons:
Annons:
Melodifestivalen 2013
 
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Kultur & Nöjen
  • Melodifestivalen 2013
TV: Nu tar ESC över Malmö Arena

TV: Nu tar ESC över Malmö Arena

TV: Nu rullas Eurovision in

TV: Nu rullas Eurovision in

4,1 miljoner såg finalen

4,1 miljoner såg finalen

Se alla artiklar
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post