Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

"Polismän fick springa för sitt liv"

Ljud och bild
Toppdelad
Det var demonstranternas tjurrusning som utlöste kravallerna och avslutade dialogförsöken under gårdagens 30 november. Enligt närpolischefen Jörgen Nilsson var det polisens agerande som räddade Lund från värre skador.
"Polismän fick springa för sitt liv"
BILD: Foto: Patrick Persson

LUND. – Det kunde ha slutat hur illa som helst, säger han. Men poliserna som var i tjänst gjorde en fantastisk insats. Det var en oerhört jobbig dag, poliserna var hårt utsatta och jag har sett filmer på hur de fick springa för sina liv.

Nio personer greps misstänkta för olika brott från skadegörelse till förberedelse till grov misshandel. De riskerar nu åtal.

Annons:

Men det kan komma mer.

– Utredningsmässigt har vi läget under kontroll, vi har 18 anmälningar just nu men vi har lite efterarbete att göra.

Efterarbetet består bland annat i att gå igenom filmat material för att se om man kan identifiera fler personer som begick något brottsligt under gårdagens händelser. Händelser som överraskade Jörgen Nilsson.

– Med vår polistaktik och den dialog som vi hade blev vi väldigt överraskade över att vi blev attackerade, säger han.

Inför årets 30 november hade han satsat mycket på dialog med de olika falangerna. Men det räckte inte.

– Vi vill inte klaga på dialogen, säger han. Vi hade en taktik tillsammans men när det kommer personer som vi känner igen som fotbollshuliganer blir jag orolig att man utnyttjar det här och då är det kanske inte opinionsyttringar det handlar om.

De gripna, alla är män, är 17 till 26 år gamla. Sju är folkbokförda i Lund, en i Stockholm och en i Göteborg. De är misstänkta för skadegörelse, våld mot tjänsteman, grov förberedelse till våld mot tjänsteman och förberedelse till grov misshandel.

Men Jörgen Nilsson är också medveten om att polisen anklagas för övervåld och återkommer till rusningen strax före klockan tre.

– Då måste vi agera med stor fasthet. Det fanns en taktisk bedömning i att grupperna inte fick mötas, det kan man själv räkna ut vad som kunde ha hänt då.

Varför ingrep ni inte mot nationalisterna när de kastade saker?

– Det gjorde vi och bland de gripna finns representanter från båda sidor. Sedan är det så att vi gör operativa bedömningar, och då kanske vi får låta vissa saker ske men det finns ett efterarbete att göra.

Men ni använde inget övervåld?

– Polisen får och är skyldig att använda våld i vissa situationer. Sedan om det finns enskilda händelser så får det utredas för sig. Det kommer säkert in sådana anmälningar men jag får inte se dem, de utreds separat.

Fakta

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Lund
Relaterat
Facklor och flaskor flög genom luften

Facklor och flaskor flög genom luften

Stilla i Lund dagen efter

Stilla i Lund dagen efter

Lundabor utsattes för våldsamheterna

Kravaller i Lund

Kravaller i Lund

Minut för minut från kravallernas Lund

Minut för minut från kravallernas Lund

Demonstranter slog sönder bil

Flera män slog sönder bil i Lund

Hundratals poliser ville ha korv

Hundratals poliser ville ha korv

Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post