Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Alfons flyttar till Lund

Lund
Toppdelad
Nu får alla Lundabarn chans att ligga i Alfons Åbergs blåmålade bäddsoffa, bygga hans fantasihelikopter och rita sin egen bild av Alfons.
Alfons flyttar till Lund
Alfons och bibliotekarien Viktoria Ejnarsson Zuniga.BILD: Foto: Johanna Wallin

Under två veckor flyttar Alfons och hans mamma Gunilla Bergström in i Folkparken.

Utställningen ”Bakom ryggen på Alfons Åberg” togs fram till sagofigurens 25-årsjubileum 2005 och har visats av Folkets Hus och Parker runt om i Sverige och Norden.

Annons:

Nu kommer den till Lund och Folkparken där den visas under två veckor. Satsningen sker i samarbete med biblioteket Väster som har Alfonstema under samma tid.

– På våra sagostunder kommer elever från Fågelskolan att läsa Alfonsböcker på sina hemspråk, berättar bibliotekarie Viktoria Ejnarsson Zuniga. Det blir sagor på kurdiska, danska, spanska, tyska och italienska. Vi kommer också att visa Alfonsfilmer.

Igår arbetades det för fullt med att bygga Alfons fantastiska helikopter från boken ”Aja baja, Alfons Åberg”.

– Den här ska nog få dem att flyga, trodde Sven Englesson, ordförande i Folketshusföreningen, som fick hjälp av Christer Hovbrand att spika ihop grundstommen, som barnen sedan ska bygga vidare på.

Ett Alfonsrum ska också inredas med den blå bäddsoffan och randiga tapeter.

Utställningen består av 28 originalteckningar av Gunilla Bergström, av vilka hälften handlar om Alfons och övriga om hennes andra motiv, som böckerna om de egna barnen Bill och Bolla. Här finns också bilder från Afrika som just nu engagerar henne.

– Det är där hon är just nu, tyvärr. Annars hade vi gärna haft henne här till invigningen, säger Viktoria Ejnarsson Zuniga.

Hon tror att utställningen har något att ge både barn och vuxna.

Inträdesbiljetten för alla barn är en egen Alfonsteckning som de ska lägga i en stor Alfonstårta. De kommer sedan att sättas upp och bli en del av utställningen.

På bibliotek Väster under Alfonsveckorna visas antingen filmer eller läses saga klockan 10 varje vardag.

Utställningen öppnar nu på måndag och är öppen vardagar klockan 9–16. Den kan ses både enskilt och med beställd visning av Viktoria Ejnarsson Zuniga.

– Det är stort intresse från både skolor och förskolor, berättar hon.

Lördagen den 26 januari avslutas utställningen med en stor familjedag med två teaterföreställningar av Michael Lie på bibliotek Väster. På Folkparken kan man då lära sig göra Alfonscollage, gå en tipsrunda och bygga på helikoptern.

FAKTA: Alfons föddes 1972

Författaren Gunilla Bergström har gett ut barnböcker sedan 1971 och den första Alfonsboken kom 1972. Hon är utbildad journalist men ser sig i första hand som tecknare. Förutom de många Alfonsböckerna har hon gett ut böcker om Bill och Bolla och om Milla. Hon arbetar ofta med collage, vilket framgår av de originalteckningar som nu visas.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Lund
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post