Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Analys: Ockupanterna vann en pyrrhusseger

Lund
Toppdelad
Ockupationer lönar sig. Om man vill få upp bostadsfrågan på den politiska agendan och skaka om etablissemanget.
Analys: Ockupanterna vann en pyrrhusseger
BILD: Foto: Johan Bävman

Nervositeten var påtaglig bland Lunds toppar för tre år sedan. Det märktes bland annat på en presskonferens som var nära att spåra ur, i kommentarerna från politikerna och på de vakter som bevakade Rådhuset.

Bostadsbristen och bostadspolitiken, eller bristen på bostadspolitik, har varit en het potatis i Lund under många år. Man kan därför ställa sig frågan varför det blev sådant tryck i frågan just 2008?

Annons:

Ett givet svar är inspirationen från ockupationerna i Köpenhamn och Göteborg samt de sociala forum som har arrangerats i Malmö och Lund. Men också de många unga vuxna Lundabornas känsla av att kommunen och övriga etablissemanget svikit dem.

De ser hur det byggs nya vräkiga bostäder, men de har inte råd att bo i dem.

De vet att det flyttas från lägenheter, men de har liten chans att få dem eftersom de ofta förmedlas på inofficiella vägar.

De vet att det finns små och billiga bostäder, men de är bara för studenter. Och en studentbostad är ändå ingen permanentbostad eftersom boendet är villkorat med studierna.

Den som inte studerar, har kontakter eller är förmögen är i praktiken hänvisad till osäkra andra- eller tredjehandsboenden och LKF:s bostadskö. Det är en kö med regler som gör att den ouppmärksamme obönhörligen slängs ut. Och kötiden på tre år till en etta kan för en otålig ung föräldratrött Lundabo kännas ungefär som trehundra år.

Till en början hade ockupanterna starkt stöd bland Lundaborna. Men i takt med att ockupationerna blev våldsammare minskade sympatierna. Och metoderna blev allt tveksammare moraliskt. Man gick till personangrepp mot politikerna i samband med ockupationen av Romano Trajo, som dessutom leddes av en ockupant som senare dömdes till rättspsykiatrisk vård.

Och reaktionerna från etablissemanget hårdnade i takt med att ockupationerna intensifierades. Smålands nation var nära att bli av med sitt alkoholtillstånd eftersom nationsombudet samarbetade med ockupanterna och lånade ut lokaler till dem. Vänsterpartiet vände ockupanterna ryggen och polisens strategi att slänga ut ockupanterna så fort som möjligt tog till slut knäcken på rörelsen. Om man inte har ett ockuperat hus som scen för att föra ut sitt budskap är det svårt att få folk att lyssna.

Även om ockupationerna inledningsvis var en massmedial och revolutionsromantisk framgång satte de inte fart på byggandet av hyresrätter. Det byggs till och med färre hyresrätter än tidigare.

Ockupationerna blev en pyrrhusseger.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Högerspalt Lund
  • Lund
  • Jan Samuelsson
Relaterat
Ockupationerna i Lund:<br/>Många greps - få fälldes

Ockupationerna i Lund:
Många greps - få fälldes

Ockupanterna berättar om ockupationerna

Ockupanterna berättar om ockupationerna

Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post