Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

"De tog vårt hus"

Lund
Toppdelad
Natten till onsdag ockuperades det så kallade Acla-huset på Norra Fäladen av 10-15 personer. Förhållandena i huset är primitiva: fönsterna på övervåningen är bort och det är kallt i huset. Det finns ingen el, ingen värme, inget vatten, inget avlopp.
"De tog vårt hus"
André Bardun efterfrågar insatser från socialförvaltningen. Han ser husockupationen som en manifestation. BILD: Foto: Anna Bank

– Vi använder oss av Willys kundtoalett, säger Leo Brante när toalettfrågan kommer på tal.

Han står utanför huset tillsammans med andra ockupanter och småhuttrar lite. Leo Brante och André Bardun tänder cigaretter och skojar om att de gör det för att se bra ut på bild. André Bardun var med i ockupationen på Smultronstället och beskriver de nya ockupationerna "mest som en manifestation".

Annons:

– De tog vårt hus och nu tar vi två nya, säger Bardun.

Han och en till av ockupanterna är bostadslösa André Bardun efterfrågar insatser från socialförvaltningen.

– De vet mycket väl att jag är bostadslös, jag har varit med i de flesta medierna, men jag hör inget från socialen trots att de lovat fixa bostäder, säger André Bardun.

Leo Brante, som har bostad, hoppas sin tur på att andra delar Lunds kommuns förvaltning eller ledning hör av sig och diskuterar med dem. Ockupanterna på Klosterängsvägen och Bankgatan har alla sitt ursprung i Smultronstället. Till skillnad från ockupanterna på Bankgatan har ockupanterna på Norra Fäladen inte barrikaderat huset.

– Det är inte lönt. Vill polisen ta sig in så gör de det. Vi kan inte vara på andra våningen för där är jättekallt så vi sitter i ett litet rum på undervåningen där man kan stänga dörrarna och vi försöker hålla värmen, berättar Leo Brante.

Leo Brante hoppas att han och de andra ockupanterna snart ska bli avlösta, annars tror han att det finns risk att de blir sjuka och kylan.

Hur håller ni er varma?

– Vi fryser.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Lund
  • Husockupationerna i Lund
  • Jan Samuelsson
Hundratals festade i ockuperad lokal

Hundratals festade i ockuperad lokal

Vilka lärdomar drar aktivisterna?

Skärpt bevakning vid rekordrättegång

Skärpt bevakning vid rekordrättegång

Se alla artiklar
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post