Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Lund gav grönt ljus för ESS

ESS
Toppdelad
Lunds kommunfullmäktige gav sent på torsdagskvällen grönt ljus till att pröva var ESS ska ligga. Miljöpartiet och vänsterpartiet reserverade sig.
– De andra partierna behandlar detta som om det vore ett sommarstugeområde och det är det inte, sade miljöpartiets Rolf Englesson efter debatten.

Lennart Prytz håller inte med.

– Vi kan inte längre vila på lagrarna. Vi måste säkra vår framtid som kunskapsstad, sa Prytz (s), som ville att en detaljplan i det snaraste skulle upprättas för anläggningen.

Annons:

Miljöpartiet och vänsterpartiet ville ha en miljöprövning och en riskanalys innan de tar ställning till var ESS ska lägga. Alla andra partier ville att kommunfullmäktige skulle säga ja till att pröva lokaliseringen av ESS. De partierna menade att en detaljplan för anläggningen skulle innebära just att det gjordes en miljöprövning och en riskanalys.
– Det är just därför vi ska göra en detaljplan och inte en översiktsplan. En detaljplan kan invånarna överklaga – det kan de inte göra med en översiktsplan, sa Gunnar Jönsson (s).

Både v och mp yrkade på att kommunen snarast skulle gå ur ESS-konsortiet. Det ville inte de andra partierna.

Fler länder intresserade av ESS

Lund är inte ensamt om att vilja ha EU:s stora forskningsanläggning. Ytterligare fyra kandidater har anmält intresse – och fler kan tillkomma.

Nedan hittar du länkar till tre av de andra kandidaterna, samt till EU:s centrala information om projektet.

I USA och Japan byggs redan liknande anläggningar. USA är först och deras neutronkälla, belägen i Tennessee, ska komma igång redan nästa år.

Kandidaterna:

www.ess-scandinavia.org
Skandinaviska ESS-konsortiets webbplats. Här finns även en del av de rapporter som konsortiet tagit fram, samt själva ansökan om att få bygga ESS.

www.yorkshire-ess.org.uk
En av Lunds konkurrenter om placeringen av ESS, belägen i Yorkshire i Storbritannien.

http://www.kfa-juelich.de/ess/
Tyskt forskningscentrum öster om Bonn, som också uttryckt intresse för att bygga ESS.

www.cclrc.ac.uk
Council for the Central laboratory of the Research Council, nätverk av forskningsinstitut utanför Oxford. Bland dem finns Rutherford Appleton Laboratory, RAL. CCLRA/RAL-kandidaturen stöds också av den brittiska forskningsanläggningen ISIS, www.isis.rl.ac.uk.


Sachsen/Sachsen-Anhalt

De tyska delstatsregeringarna i Sachsen och Sachsen-Anhalt har gått samman för att försöka få anläggningen att byggas mellan städerna Halle och Leipzig.

Allmän information om ESS


http://neutron.neutron-eu.net/n_ess
Gemensam sida för den europeiska satsningen på en neutronkälla, ESS.http://www.regeringen.se/sb/d/4164/a/27275;jsessionid=a11n0Y9me-xe
Pressmeddelande om regeringens uppdrag till Allan Larsson.


A nläggningar under uppförande

www.sns.gov/
Amerikanska Department of Energys anläggning utanför Knoxville i Tennessee. Ska stå klar under 2006.

http://jkj.tokai.jaeri.go.jp/
Japan Proton Accelerator Projekt, J-PARC, byggs alldeles vid Stilla havs-kusten, tio mil nordöst om Tokyo i Tokai. De första teststrålningarna planerade till mitten av 2006.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Lund
  • ESS
  • Therese Thomasson
Relaterat
Allan Larsson kollar andra länders vilja att stödja ESS

Allan Larsson kollar andra länders vilja att stödja ESS

Tingvar hävdar att han gjort rätt

Frän kritik mot Lunds samarbete med ESS

ESS-projektet på remiss till 83 instanser

Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post