Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

"Farfar titta!"

Lund
Toppdelad
Han hoppades att det skulle vara en gammal hagelpatron. Det var en del av den största medeltidskatten som någonsin hittats i Skåne. Nu berättar nioårige Alexander Granhof om rekordfyndet.
Alexander tillsammans med farfar Jens...
Nioårige Alexander hittade medeltida...
Mynt från den nyfunna silverskatten.

Lund. ”Farfar titta!”

Det är lördagen den 12 april. Jens Granhof har dragit med sig sitt barnbarn ut på en åker för att visa var slaget vid Lund utspelade sig.

Annons:

Plötsligt hojtar Alexander till sin farfar.

”Farfar, titta!”.

Alexander visar stolt upp en ärgad metallbit som han hittat i en fåra. En metallbit som farfar Jens Granhof först tror – och hoppas – är en flera hundra år gammal hagelpatron.

Det är det inte.

Medan farfar grubblar över fyndet, hinner Alexander ropa igen. Och igen.

– Han sa, farfar: titta här och här – och där. Det var som en uppenbarelse från himlen – jag kunde inte fatta det. Vi kände verkligen historiens sus när vi var de första på kanske 800 år som fick se det här, berättar Jens Granhof.

Jens och Alexander Granhof stod mitt i en medeltida silverskatt, den största som någonsin hittats i Skåne.

Alexander Granhof berättar med egna ord:

– Vi gick ut på åkern för att leta efter kanonkulor. Jag hittade en grön metallbit som vi trodde var ett hagelskott, sedan hittade vi fler och fler. Det kändes helt overkligt. Sedan ringde jag pappa men han trodde oss inte.

Pappa Anders Granhof tar vid:

– Jag tänkte okej, bra – kom hem nu med kapsylerna, säger han och skrattar.

På måndagsförmiddagen stod hela familjen Granhof – mormor och morfar och farmor och farfar – samlade vid Historiska museet inför en presskonferens.

Blixtarna smattrade nästan oavbrutet när dagens hjälte poserade framför tre stora högar med silverpenningar samtidigt som han överröstes med frågor.

Har du drömt om det här?

– Ja, två gånger; att jag badar i pengar.

Vill du bli arkeolog när du blir stor?

– Nej, det verkar ganska jobbigt.

Vad vill du ha i hittelön?

– Jag vet inte.

Och om och om igen fick han dra historien om hur han hittade skatten, om hur de grävde fram mynt med händerna och hur de på måndagen åkte till Riksantikvarieämbetet med två plastburkar fulla med silvermynt. Om hur en av cheferna för detta ämbete – Anders Löfgren – blev så eld och lågor lycklig att han gav honom en termos som tack. Och om hur han sedan fick vara med när riktiga arkeloger undersökte och grävde fram runt 7000 mynt som nu ska konserveras och värderas på historiska museet i Lund.

Under två hela veckor rådde benhård sekretess för alla inblandade. Alexander fick inte berätta för klasskompisarna.

Hittelön då?

På den punkten var riksantikvarieämbetets representanter aningen svävande. Alexander Granhof är berättigad till hittelön, enligt fornminneslagen. Men hur mycket kan man inte säga förrän alla mynt är bestämda och värderade. Och det kan ta sin tid, normalt flera år. De här mynten är dock av så hög kvalitet att myntexperterna hoppas vara klara redan om sex månader.

– Jag har jobbar med mynt sedan 1982 och detta är den största medletida skatt som jag sett, säger Ulla Worwern, numismatiker på historiska museet.

– Det räcker i alla fall inte med en termos i det här fallet, tillade museichefen Per Karsten.

En numismatiker är expert på mynt.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Lund
Relaterat

Silverskatt upphittad av nioåring

Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post