Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

”Finns inget att diskutera”

Barnintensiven
Toppdelad
Sjuksköterskorna på barnintensiven nobbade regionens slutbud.
– Vi viker oss inte. Det är slutdiskuterat, säger Vårdförbundets förhandlare Joakim Arnsberger.
De övriga intensivvårdssjuksköterskorna har dock sagt ja till nya avtal.
”Finns inget att diskutera”
BILD: Arkivfoto: Göran Olsson

Region Skåne skickade på onsdagen ut ett pressmeddelande om att förhandlingar om Biva fortfarande pågick. Först efter avslutade slutförhandlingar på torsdagen skulle regionens representanter vara tillgängliga för kommentarer. En ren skönskrivning, menar Joakim Arnsberger.

– Vi hade inga pågående förhandlingar om Biva – medlemmarna och facket hade redan meddelat att vi inte tänkte skriva under avtalet. Sjuksköterskornas uppsägningar ligger kvar.
Att finna en lösning för barnintensivens fortsatta verksamhet är nu upp till arbetsgivaren, menar han.
– Bollen ligger i arbetsgivarens knä om man vill behålla verksamheten. De här sjuksköterskorna är ingen dussinvara, de har en kompetens som är högattraktiv på världsarbetsmarknaden. Och det är inte mycket de kräver. De vill bli behandlade med respekt, ha kvar sina avtal och få arbetsro. Men regionen har låst upp sig vid en beräkningsformel och vidhåller sitt bud. Eftersom man inte kan komma med ett diskuterbart förslag, finns det inget att diskutera.
Massuppsägningen på Biva är unik i sitt slag, menar Joakim Arnsberger.
– Det är ganska exceptionellt att 33 av 45 på en arbetsplats tycker sig hamna i en situation där man anser sig behöva säga upp sig för att man ska bli lyssnad på som anställd. Ur ett rent beteendevetenskapligt perspektiv kan jag konstatera att såhär kan man inte behandla sin personal.
Vårdförbundet tecknade på torsdagen avtal med tre av de berörda intensivvårdsenheterna på Sus – thorax, neurointensiven och neonatalintensiven.

Annons:

– På de tre intensivvårdsavdelningar som nu tecknat avtal med regionen är personalomsättningen låg. På barnintensiven står man däremot inför nyrekryteringar, säger Joakim Arnsberger.
– Hade man tackat ja till regionens bud, hade man inom en snar framtid haft en personalstyrka där tio procent av personalen gick på ett sämre avtal. Det skapar en konfliktyta inom arbetsplatsen som inte gagnar arbetsmiljön.
Lars Kristensson, produktionsdirektör i Region Skåne, säger att man erbjudit sjuksköterskorna på Biva att fortsätta med sitt gamla poänglönesystem i en vecka till, men det har Vårdförbundet tackat nej till.
Istället övergår nu sjuksköterskorna från 1 mars till ett nationellt avtal som är betydligt sämre än det gamla. Sista april är de 33 sjuksköterskornas sista anställningsdatum om de står fast vid sina uppsägningar.
Hur tolkar ni att de sagt nej till förlängningen?
– Att samtalen måste fortsätta, säger sjukhuschefen Jan Eriksson.

Ett lönesystem blev två

Det var när Region Skåne köpte in ett nytt personalplaneringssystem som kravet på en enhetlig avtalskonstruktion för samtliga sjukhusanställda väcktes.
Det nu tecknade avtalet med Vårdförbundet innebär att två olika avtalskonstruktioner i tre fall (Thiva, Niva och Neo-iva) kommer att användas för anställda med samma befattning och samma arbetsuppgifter inom en och samma avdelning.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Lund
Relaterat
Förhandlingarna kraschade – 33 sköterskor går

Förhandlingarna kraschade – 33 sköterskor går

Lämnar barnintensiven

Lämnar barnintensiven

blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post