Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

"Inte längre bara farbröder i hatt"

Lund
Toppdelad
Alla behövs för att stå emot de mörka krafterna, skriver Sydsvenskans Ingrid Nathéll.

– Inte nu igen!

Sent på söndagskvällen ringer Ingert Jonsson och börjar samtalet med just de tre orden.

Annons:

När 30 november-bråken var som värst i Lund var hon ordförande för Hemgården och arbetade med ungdomarna och försökte förmå dem att strunta i att bråka med 30-novemberföreningen.

Ingert Jonsson påverkade också kommunledningen att få igång vad som blev ”ljusets natt”, kulturprogram i stället för gatubråk 30 november. Lundaborna återerövrade sin stad.

Den här kvällen är hon besviken och säger att hon hoppats att vi aldrig mer skulle få uppleva de fasanfulla kvällarna på 1980- och 1990-talet och i synnerhet inte 30 november 1993.

Då var Lund en krigszon. Hela centrum var avspärrat med containrar. Ingen släpptes förbi. Lundabor på väg hem med barnen från dagis kunde inte nå sina hem. Själv släpptes jag inte in till Sydsvenskans redaktion på Kyrkogatan efter att ha lyssnat på Sverker Oredssons tal på Stortorget. Inga presskort hjälpte när redaktionen låg i den döda zonen.

Vi journalister skonades inte när polishästarna föste undan folk. En annan sådan kväll stod min kollega Bengt Arvidson och jag upptryckta längs väggen på Katedralskolan.

30 novemberföreningen var länge några farbröder med hatt och facklor som det inte fanns någon anledning att bry sig om för oss på Lundaredaktionen.

Tills den där kvällen i början på 80-talet när Niels Jensen (senare sångare och skådespelare) kastade ägg från Kulturens mur. Sedan var det igång. 1984 hade farbröderna i hatt och Lars Hultén i studentmössa fått med sig skinnskallar från BSS (Bevara Sverige Svenskt) i ledet. 400 motdemonstranter mötte upp.

Riktigt illa var det 1991 när danska BZ intog Lunds centrum och gatstenarna haglade. Hulténs fackeltåg kunde inte gå till Katedralskolan. Polisen hade förlorat slaget och efter oroligheter 1992 togs containrarna fram. Ordningen var återställd. 30-novemberföreningen har visserligen fått polisskydd men har under senare år fått lägga ner sin krans utan att särdeles många brytt sig, tills i söndags.

Christine Jönsson, tidigare kommunalråd i Lund och nu moderat riksdagsman, minns också de mörka novemberdagarna och säger att det är orimligt att demonstranter får ta gatorna från Lundaborna.

Hon demonstrerade som ung MUF:are redan 1978 mot 30 novemberföreningen. Det var en beskedlig manifestation med plakat mot vad Christine Jönsson kallar de odemokratiska inslagen i föreningen och i synnerhet i deras svans.

Då för 30 år sedan stod det moderata ungdomsförbundet på gatan tillsammans med det kommunistiska ungdomsförbundet. Nu var det, liksom på Kristallnatten, bara vänstern.

Alla behövs för att stå emot de mörka krafterna. Det är, säger Ingert Jonsson, dags att igen föra den dialog som fick slut på våldet för 15 år sedan.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Lund
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post