Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Mer inne än ute kan ge rökförbud

Lund
Toppdelad
Först fick rökarna flytta ut. Men nu får de inte ens röka på uteserveringen. Restaurang Botulfs uteservering är mer inne än ute, enligt miljöförvaltningen i Lund. Nu måste restaurangen ta bort väggarna på uteserveringen för att ha rökarna kvar.
Mer inne än ute kan ge rökförbud
Varför kollar de inte på andra restauranger i Lund? Det finns andra som också har inbyggda uteserveringar, menar Bo Fransson som tar sig ett bloss efter lunchen.BILD: Foto: Ingemar D Kristiansen
...

LUND. Botulfs uteservering har grönt tälttak och gröna canvasväggar med plastfönster. Gasolvärmare och filtar håller rökarna varma och det uppskattar de.

– Det här är det enda stället som välkomnar storrökare. Här är det värme hela året. Det är många som undviker pubar för att det är rökförbud, menar Guido Catalan.

Annons:

Han tar en cigg efter lunchen och får medhåll av rökaren Bo Fransson.

– Jag tycker det är helt suveränt. Perfekt. För det första blåser det inte som på andra uteserveringar. Sedan finns det filtar, säger Bo Fransson.

Miljöförvaltningen i Lund menar att Botulfs bryter mot tobakslagen. Den säger att rökning är tillåten när servering sker utomhus. Exakt var gränsen går mellan ute och inne, säger lagen inget om.

Men enligt miljöförvaltningen i Lund är det inomhus när det finns tak och väggar och det finns det på Botulfs uteservering.

– När det är utomhus så vädras tobaksröken bort snabbt. Det gör den inte på Botulfs, säger miljöinspektör Eva Bolinder.

Det håller inte Bo Fransson med om.

– Det förstår jag inte. Det finns ju ett mellanrum där, säger han och pekar mot övre delen på fronten.

– Om de tar ner sidorna, vem vill då sitta här och röka, när det stormar och blåser? frågar han sig.

Ramazan Gümüs är ansvarig för restaurangen. Han öppnade upp mellan tak och vägg för att vädra, efter det att miljöförvaltningen hade besökt restaurangen första gången i höstas.

– Det blåser ju luft och det är inte rökigt, menar han.

Men öppningen räcker inte. 50 procent av väggarna måste bort, enligt miljöförvaltningen. Annars blir det rökförbud från den 14 februari. Och röker någon då på uteserveringen, kan restaurangen tvingas betala 15000 kronor i vite.

– Jag tänker ta ner sidorna till den 14 februari. Kunderna blir besvikna, säger Ramazan Gümüs.

Det här är första gången som miljöförvaltningen i Lund vill förbjuda rökning på en uteservering. Nästa vecka tar miljönämnden beslut i frågan och det går att överklaga det till länsstyrelsen. Det blir i så fall första gången ett sådant ärende avgörs av länsrätten.

– Men jag ska inte överklaga. Det är ingen idé att bråka med myndigheterna, säger Ramazan Gümüs.

Miljöförvaltningen har inga planer på att granska andra uteserveringar, enligt Eva Bolinder.

– Nej, det här är den enda vi känner till i Lund som har en sådan här uteservering.

Tobakslagen

Tobakslagen § 2 förbjuder rökning i restauranger och på andra serveringsställen utom när servering sker utomhus. Lagen kom 1 juni 2005.

Folkhälsoinstitutet, FHI, som är tillsynsmyndighet för tobaks-lagen, menar att inomhus är detsamma som lokaler som omges av tak och väggar på alla sidor, oavsett om de är av tillfällig kara-k-tä-r.

Om regnskydden släpper igenom tillräckligt med luft, motsvarande genomsläppligheten i utomhusmiljö, så är det ett argument för att det handlar om servering utomhus.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Lund
  • Therese Thomasson
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post