Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Nytt namn och nya ägare ger krog en ny chans

Lund
Toppdelad
Priset sjönk efter bombdådet på &bar vid Mårtenstorget i Lund. Nu kan Kerem Batak förverkliga sin dröm. Med nya ägare, ny personal och nytt namn ska &bars rykte återupprättas.
Nytt namn och nya ägare ger krog en ny chans
BILD: Foto: Johan Wessman

LUND. För fem år sedan var krögaren Kerem Batak på besök i Lund och hamnade på &bar. Ett drömställe, tyckte han, och ville köpa. Men då var det för dyrt. Men efter bombdådet mot krogens ägare i somras hade både ryktet och priset sjunkit.

– Det var ingen som vågade gå dit. Nu gäller det för att oss att marknadsföra oss och visa upp vilka vi är, säger Kerem Batak som köpt &bar tillsammans med Mustafa Cetinkaya.

Annons:

Kerem Bataks familj kom 1987 till Sibbhult i Östra Göinge kommun. Då var Kerem tio år. 1990 köpte hans far en pizzeria i Billesholm. Kerem Batak hjälpte till på pizzerian på helger och kvällar och när han som utbildad snickare inte fick något byggjobb, gick han också in branschen. Idag driver han de båda Landskronarestaurangerna Akropolis och Annapos pizzeria.

1998 kom Mustafa Cetinkaya till Sverige och fick praktikplats hos Kerem. 2002 började han jobba på en pizzeria i Helsingborg och två år senare tog han över den. Pizzerian såldes nyligen.

Kerem Batak har fullt upp med en renovering av Akropolis så det blir Mustafa Cetinkaya som kommer att dela platschefsansvaret på Mynta, som det nya namnet blir på &bar, tillsammans med Patrik Holmberg. Den senare driver sedan 10 år tillbaka konferensanläggningen Prästasvängen på Ven.

– Det är lågsäsong just nu så jag har gott om tid, men till våren blir det en del pendlande, säger Patrik Holmberg.

De tre känner varandra genom arbetet i restaurangbranschen, ”i Landskrona känner alla varandra” inflikar Patrik Holmberg, och kommer att ta med sig kock och serveringschef. Resten av personalstyrkan på åtta–nio personer ska nyanställas och vara Lundabor.

– Det ska fortsätta att vara en lite finare krog och vi ska fortfarande ha temakvällar med musik. Vad som mer ska hända vet vi inte riktigt, vi vill inte måla in oss i ett hörn. Vi har inte jobbat i Lund tidigare så vi får känna av vad Lundaborna vill ha, säger Patrik Holmberg som hoppas kunna öppna restaurangen onsdag 5 november.

Förra gången &bar såldes var priset 3 miljoner kronor. Den var billigare nu, men exakt hur mycket de får betala vill de inte avslöja. Eftersom de gamla ägarna inte har gått i konkurs är affären utformad så att de Batak och Cetinkaya tar över de stora skulderna till mat- och dryckleverantörerna och betalar en summa för hyreskontrakt samt inventarier.

– Ryktesvägen fick vi höra att restaurangen var till salu och affären har gjorts upp av advokater. Vi känner inte de gamla ägarna, påpekar Mustafa Cetinkaya.

De hade läst i tidningen om attentatet mot &bar och polisens misstankar om kopplingar till en uppgörelse mellan kriminella.

– Innan affären gjordes upp ringde vi polisen och frågade vad som var problemet med stället. Vi fick svaret att det inte var något problem med stället eller läget, utan med ägarna, säger Mustafa Cetinkaya.

Idag ska ägarna ha ett möte med kommunens tillståndschef Annika Landfors. Hon har ännu inte fått in någon ansökan om utskänkningstillstånd men säger att normal handläggningstid är sex–åtta veckor.

– Självklart jobbar vi så fort vi kan men det tar nog minst fyra veckor så att vi ska vara klara till 5 november är väldigt optimistiskt tänkt, säger Annika Landfors.

FAKTA/De nya ägarnas ekonomi

Registerutdrag visar att:

Delägaren Kerem Batak är del­ägare i fyra handelsbolag och taxerad inkomst 142 000 kronor (taxeringsår 2007) och 170 000 kronor (taxeringsår 2006). Har inga betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.

Delägaren Mustafa Cetinkaya är delägare i ett av handelsbolag (med Batak) och ett aktiebolag. Taxerad inkomst 248 600 kronor (2007) och 227 400 kronor (2006). Har inga betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Lund
  • Jan Samuelsson
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post