Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Osynliga partiet gav bort kopierad kurslitteratur

Lund
Toppdelad
Ett tiotal personer delade ut gratis CD-skivor med kurslitteratur till de nya juridikstudenterna, i samband med deras första föreläsning. Det innebär att studenterna slipper köpa böcker för många hundra kronor.

Men kopieringen är olaglig och nu har tre förlag polisanmält Osynliga partiet för brott mot upphovsrättslagen.

– Vi kommer inte kunna fortsätta att ge ut kurslitteratur om vi inte får betalt för det, säger Eva Thorsell, vd för Iustus förlag och en av anmälarna. De övriga två är Norstedts juridik och Liber.

Annons:

Det var för snart en månad sedan, den 28 augusti, som juridiska fakulteten arrangerade introduktionsföreläsning för årets nya studenter i Stadshallen.

Utanför stod, enligt andrahandsuppgifter till förlagen, ett tiotal personer från Osynliga partiet och delade ut CD-skivor innehållande kursmaterial. De delade även ut ett flygblad med överskrift, ”gratis utbildning innebär gratis litteratur”.

– Jag var ju inte där själv, men enligt våra uppgifter delade man ut ungefär 160 CD-skivor, säger Eva Thorsell.

Sydsvenskan avslöjade tidigare i veckan att Osynliga partiet, enligt Säpo, varit ett av de mer uttalade hoten mot årets valrörelse. Informationsdirektör Anders Thornberg berättar att säkerhetspolisen tagit över ett antal förundersökningen där partiet – som han kallar för ”ett löst sammansatt nätverk på den yttersta vänsterkanten” – varit inblandat.

Har Osynliga partiet varit mer aktivt i Skåne än övriga Sverige?

– Det vill jag inte kommentera. Jag kan konstatera att vi utreder ett antal brott i Skåne där Osynliga partiet figurerar. Men det har ju hänt saker i hela landet, säger Anders Thornberg.

– Jag kan också berätta att Osynliga partiet bildades i Malmö, någon gång i julas, på ett möte som ska ha arrangerats av syndikalistiska ungdomsförbundet.

Svenska förläggareföreningen är informerad om polisanmälan från de tre förlagen. Enligt jurist Caroline Lagerkrantz Nordstrand är ärendet unikt i Sverige. Och Osynliga partiets agerande måste anses vara ett allvarligt brott mot upphovsrättslagen, menar hon.

– Det är väldigt systematiskt gjort. Man har scannat in flera böcker som kostar mycket pengar och delat ut CD-skivorna i samband med en föreläsning.

Caroline Lagerkrantz Nordstrand säger att hon försökt ta reda på vem eller vilka som står bakom Osynliga partiet, men att hon inte lyckats.

På flygbladet som också delades ut efter föreläsningen står bland annat:

”Vi organiserar oss idag för att göra kurslitteraturen gratis och tillgänglig för alla! Det innebär några extra – väl förtjänta – tusenlappar för alla oss studenter som vet precis hur trött man kan bli på nudlar i slutet av månaden¿ Tillsammans kan vi skapa en interaktiv resurs på internet, ett enormt elektroniskt bibliotek – så att vi aldrig behöver betala för kurslitteraturen igen!”

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Lund
  • Pia Rehnquist
Relaterat

Studenterna blev inte informerade

Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post