Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Piratpartiet levererar åt LKF

Lund
Toppdelad
Piratpartiet har slagit sig in på bredbandsmarknaden. Först ut att kunna utnyttja de anonyma uppkopplingarna är – Lunds kommunala fastigheter, LKF.
Piratpartiet levererar åt LKF
Gustav Nipe, 22 år, är nybliven vd för nätleverantören Pirate ISP.

I ett par veckor har boende hos LKF kunnat använda piratnätet som internetleverantör. Än så länge är det mindre än hundra personer som använder testversionen.

Men målsättningen för nätleverantören Pirate ISP är att växa sig stora i Lund.

Annons:

– Vi vill ta fem procent av marknaden till att börja med. Det tror vi inte är orimligt. Sen har vi andra avtal i pipelinen som gör att vi kan sprida oss på andra orter i landet beroende på hur det funkar här, säger Gustav Nipe, vd för Pirate ISP.

Han är en av de piratpartister som dragit igång bolaget, vars affärsidé är att leverera internet efter Piratpartiets principer. Något som innebär att användarna ska hållas anonyma.

Exakt hur det ska gå till vill Gustav Nipe inte avslöja.

– Det är lite synd att avslöja alla trix som finns, det vill vi spara till senare. Men vi har sätt som ska säkerställa att ingen kund ska behöva få ett tråkigt brev hem från Henrik Pontén, säger Gustav Nipe.

Men Henrik Pontén själv, ansvarig jurist på Antipiratbyrån, ger inte mycket för piratpartisternas affärsidé.

– Anonymiseringstjänster har aldrig varit något problem i vårt arbete. Våra utredningar har fokuserat på personer med betydligt högre säkerhetstänkande, säger han.

Innebär det inte ett problem med en nätleverantör som inte lämnar ut personuppgifter?

– Frågan har varit uppe tusen gånger tidigare. När polisen ringer måste de lämna ut uppgifterna, säger Henrik Pontén.

Idén till att starta en egen nätleverantör fick Gustav Nipe och några kompisar över en fika i Lund i våras. Eftersom det ofta klagas så mycket på internetleverantörerna kom de fram till att det bästa måste vara att helt enkelt starta ett eget företag.

De förhandlade därför fram ett avtal med företaget Viaeuropa som håller i LKF:s lokala nät om att vara en av de leverantörer som de boende ska kunna välja. Själva håller de i kundhantering, fakturering och support. Tanken med bolaget är både politisk och ekonomisk.

– Vi vill säkerställa kundernas privatliv och på något sätt politisera debatten om internetleverantörer. Visionen är också att vi kan generera kapital till rörelsen och Piratpartiet. Det ska inte vara en förlustaffär, säger Gustav Nipe.

Prismässigt ligger Pirate ISP på ungefär samma nivåer som övriga nätleverantörer som boende hos LKF kan använda sig av. Hur bolaget fått in pengar till att starta aktiebolaget och driva verksamheten vill Gustav Nipe inte svara på.

– Jag kan säga att vi känner oss trygga i vår finansiella situation.

Fakta

Pirate ISP och Piratpartiet

Bolaget är informellt kopplat till Piratpartiet, men är enligt partiledaren Rick Falkvinge en del av partiets verksamhet.

Vd:n Gustav Nipe står på fjärde plats på partiets riksdagslista i södra Sverige.

Styrelseordföranden i Pirate ISP, René Malmgren, är revisor i Piratpartiet.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Lund
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post