Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Ssch... läs inte detta högt

Lund
Toppdelad
Känner du dig informationsstressad? Läs inte den här artikeln. Ta ett glas vin på balkongen eller brottas med barnen en stund i stället.

Lund. Sällan har det ordats så mycket om tystnaden som när Ljudmiljöcentrum i går höll symposium om ljud och tystnad.

En dam i publiken tyckte att det blev för mycket av det goda.

Annons:

– Nu har vi hört tre jättebra föredrag i tät rad efter varandra. Man skulle behöva en punkt mellan varje, tyckte hon.

Ljudmiljöcentrum vid Lunds universitet är ett tvärvetenskapligt organ för att studera ljud ur olika perspektiv.

– Vi ville belysa människors behov av tystnad som motpol till mediebrus och buller som eskalerar utan avbrott, säger centrats koordinator Frans Mossberg.

Håkan Svenbro talade om ”Vad är tystnad?” och Antoon Geels om monotona ljud i avskalade miljöer och deras betydelse för kontemplation och andlighet.

Owe Wikströms föreläsning hette ”Vad tyst det blev! – om längtan efter och rädslan för stillhet”.

För det här med längtan efter tystnad och stillhet är väldigt kluvet.

– Tystnaden är vilsam, men också hotfull. Gliporna in till det obearbetade blir tydliga, säger Owe Wikström.

Tystnaden har kommersialiserats, menar han, i form av spa, meditationskurser och ”treminutersyoga”.

– Den nya lyxen är att inte vara nåbar. Därför köper man den, säger Owe Wikström, som efterlyser fler utrymmen där tystnaden är gratis, som tysta tågkupéer.

Fast någon absolut tystnad existerar inte, som en manlig åhörare påpekade.

– Man ska inte tro att bara för att vi går in i ett ljudisolerat rum så hör vi inget. Vi har så mycket blodkärl i örat, så att när de röda blodkropparna kolliderar med kärlväggarna hör man det.

Inget rakt svar på gåta

Lund. – Säg någonting om trädet som faller i skogen, bad en kvinnlig åhörare Håkan Svenbro.

Hon syftade på den gamla filosofiska gåtan ”Om ett träd faller i skogen och ingen är där för att höra det, frambringar det då något ljud?”

Svaret:

– Ja, det är en knäckfråga. Eftersom ljudet förutsätter hörande och medvetande blir ljudvågen till ljud i saltomortalen för den kemiska reaktionen i hjärnan. I så fall är det ljudlöst naturligtvis. Men man kan också säga att vi drar en felaktig gräns vid örat, och att hela atmosfären är en del av min hörselapparat. Längre än så har jag inte kommit.

Inga raka besked där alltså.

Deltagarna i symposiet

Håkan Svenbro är psykolog och lärare i tai chi och zenmeditation i Lund.

Antoon Geels är professor i religionshistoria med religionspsykologi vid Lunds universitet. Han har också skrivit ett tiotal böcker, däribland ”Den religiösa människan”, som han skrev tillsammans med Owe Wikström.

Owe Wikström är professor i religionspsykologi vid Uppsala universitet och författare, präst, psykoterapeut, föreläsare och krönikör. Har skrivit ett flertal böcker inom psykologi, livsåskådning, kultur, musik och litteratur. Mest känd är bästsäljaren ”Långsamhetens lov – eller vådan av att åka moped genom Louvren” från 2001.

Fler som vill sakta ner

Ladislaus Horatius. Ungersk-svensk musiker, kompositör, filosof, författare, debattör och självbetitlad ”progressiv bakåtsträvare”, drog den 8 februari 1993 i nödbromsen på snabbtåget X 2000 i vad han kallade Operation sköldpadda. Till riksdagsvalet 1998 lanserade han Bakpartiet och i valet 2002 Minutpartiet (bort med sekundvisarna, vanligt folk klarar sig gott med minuter) och Ingentingpartiet (in med taoismen i politiken).

Slow food-rörelsen. Organisation bildad 1989 (1991 i Sverige) för att motverka snabbmat och snabbliv, försvinnandet av lokala mattraditioner och folkets minskande intresse för maten de äter.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Lund
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post