Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Stockholmare jobbmobbas i Lund

Stockholmare jobbmobbas i Lund

Lund. Det var inte brist på meriter som gjorde att IT-konsulten Magnus Ahlin inte fick jobbet han sökte i Lund. Han hade fel födelseort. " Stockholmare här nere ses som ett skällsord av många", förklarade den ansvarige chefen.

STOCKHOLM. Magnus Ahlin jobbade som teknikinformatör och projektledare på konsultföretaget Semcon i Kista i början av decenniet, men blev arbetslös i samband med IT-kraschen. Han flyttade till Trelleborg och öppnade tapasbar. När hans gamla arbetsgivare sökte folk i grannstaden Lund skickade han in en ansökan och bifogade givetvis de goda meriterna han fått på Kistakontoret.

- De sökte allt från rena gröngölingar till kvalificerade teknikinformatörer. Jag tyckte att jag var som klippt och skuren, säger han till Siftidningen.

Men Magnus Ahlin fick nobben och fick inte ens komma på intervju. Först fick han ingen motivering, men när han stött på i ett nytt mejl kom förklaringen: du är stockholmare.

Gruppchefen Linus Magnusson på Semcon skriver till Magnus Ahlin att " det som gjorde att du bara kom tvåa (eller hur man ska uttrycka det) är nog att du framstår som väldigt stockholmsk - både i din ansökan och i telefon" samt vidare att "stockholmare här nere ses som ett skällsord av många".

Linus Magnusson utvecklar tankegången för Sif-tidningen:

- Det är ingen tvekan om att stockholmare här nere anses som dryga och att de tar stor plats. Mycket snack och lite verkstad, om jag säger så. Där spelar dialekten givetvis en roll.

Magnusson är själv stockholmare men förklarar att han gör allt för att tona ner det och hålla en låg profil, vilket alltså inte Magnus Ahlin gjorde i sin ansökan.

- Den andades gott självförtroende. Sånt uppskattas inte här. Här gillar man folk som är lågmälda och timida.

Enligt diskrimineringsombudsmannen räknas stockholmare inte som en etnisk minoritet och kan därför nekas jobb med hänvisning till ursprunget. Sif kommer inte heller att driva ärendet trots att man anser att Semcons beteende är ytterst märkligt.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Lund
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
toppnyheterna just nu