Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Bakbunden räddades ur lågorna

Bakbunden räddades ur lågorna

Malmö.

Polisen hade på måndagsförmiddagen inte gripit någon av de fyra unga män som misstänks ligga bakom rånet och mordbranden i en jourbutik i Malmö på söndagskvällen.

— De har utsatt de som befann sig i fastigheten för livsfara. Det var stor spridningsrisk, säger polisinspektör Hans Olsson till TT.

Jourbutiken vid Betaniakyrkan i Malmö rånades på söndagskvällen. När rånarna försvann tände de eld på butiken så räddningstjänsten larmades vid 19.30–tiden till en fullt utbruten brand. Vittnen såg en man försöka ta sig ut men hindrades av elden. Det brann innanför det krossade skyltfönstret och allt tyder på att elden var anlagd utifrån.

– Vi fick besked om att det fanns folk i lokalen när vi var på väg, berättar brandingenjör Anders Karnmemark. Därför började vi insatsen med att rökdykare gick in och letade. Den 18-årige man som jobbade i butiken hittades bakbunden och tejpad i ett utrymme i butiken av rökdykare. Han var tejpad över munnen och händerna och fick hjälpas ut.
– Därefter gick det snabbt att släcka elden, fortsätter Karnemark.

18-åringen säger till Kvällsposten att han i fredags hade sålt butiken och fått en handpenning på 50 000 kronor. Gärningsmännen lade beslag på de pengarna, liksom pengar i kassan och tobaksvaror i butiken.

— Jag undrar om de visste att jag hade så mycket pengar, säger han till tidningen.

Under rånet fick han ta emot slag och sparkar. Den räddade 18-åringen fördes till sjukhus, men bedöms inte vara allvarligt skadad. Han kunde lämna det redan på söndagskvällen. Medan räddningsinsatsen pågick kom han 25-årige bror till platsen och chockades av det han såg. Han blev så illa däran att även han fick föras till sjukhuset.

– 18-åringen skrevs ut från sjukhuset under kvällen och vilar ut i hemmet, säger Hans Järvestam, länsvakthavande befäl hos Skånepolisen.

– Vi ser mycket allvarligt på det här ovanligt brutala rånet, fortsätter Järvestam. Butiken är helt utbränd och brottet är rubricerat som mordförsök, mordbrand och grovt rån.

Enligt vittnen ska gärningsmännen vara i 19—20-årsåldern. Vid rånet var de mörkt klädda och åtminstone någon av dem bar rånarluva.

Polisen har inga namn på misstänkta, men genomför under måndagen nya förhör med rånoffret och vittnen. Dessutom ska tekniker undersöka den eldhärjade butikslokalen.

Brottet rubriceras som mordförsök, grovt rån och mordbrand.

Under räddningsinsatsen, cirka en timme, stängdes Föreningsgatan för trafik mellan Amiralsgatan och Betaniakyrkan. Mycket folk samlades på platsen och uppgifter om vad som hänt spreds mellan åskådarna. Ett stort antal poliser samlade uppgifter och antecknade vittnen för den fortsatta utredningen. Det framgick att rånarna var fyra, de var maskerade och åtminstone en visade en mindre pistol. Enligt de första uppgifterna fick de med sig lite pengar och cigaretter.

Trots att butiken ligger i ett flerfamiljshus behövdes inga boende evakueras.

– När vi hade fått elden under kontroll fick vi tid att informera de boende, berättar Anders Karnemark. Folk blir naturligtvis oroliga bär det brinner i deras hus men den är gången var det ingen fara.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Malmö
Annons:
Annons:
toppnyheterna just nu