Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Cistern kollapsade av storbranden

Malmö
Toppdelad
Giftiga kemikalier rann ut i Sege å, när den våldsamma branden på Akzo Nobel gjorde att en av fabrikens cisterner rämnade. Inga personer skadades dock. Orsaken till branden är fortfarande okänd. Vid 23-tiden på torsdagen avslutade räddningstjänsten sin insats på platsen.

ARLÖV. Det var vid strax efter klockan 11 på torsdagen som en brand bröt ut i en av Akzo Nobels fabriker i Segeområdet, strax norr om Malmö. Fabriken tillverkade klarlack, förtunning och nitrocellulosa och när brandmännen höll på med släckningsarbetet såg de hur en av cisternerna i fabriken rämnade av hettan och de kemikalier som fanns i cisternen rann ut i Sege å.

– I fabriken som brann hanteras flera olika lösningsmedel och vi vet inte vilken typ det är som har runnit ut. Vi försöker nu stoppa det med länsar, sade räddningsledaren Anders Karlestam i går eftermiddag.

Annons:

Företaget har byggt upp vallar och ett dagvattensystem för att kunna ta hand om eventuella utsläpp, men det var inte tillräckligt i det här fallet.

– Vi vet inte varför invallningen har kollapsat, marken har bara rasat ihop. Men det här handlar om en exceptionell situation. Dagvattennätet är avsett för den mängd farliga kemikalier som finns på fabriksområdet, men klarar inte av både släckvatten och en rämnad cistern, säger Krister Holmberg, Akzo Nobels räddningsansvarige.

När räddningstjänsten kom till platsen hade Akzo Nobels egna brandmän redan försökt släcka branden, men inte lyckats och hela fabriken var övertänd. Det stod stora lågor upp genom taket och ett tjockt svart rökmoln spred sig norrut i vindens riktning.

Räddningstjänsten gick omedelbart ut och varnade allmänheten i området att stanna inne och stänga fönster och dörrar. En stund senare fick ett tiotal bostads- och industrifastigheter utrymmas när den giftiga röken började sippra in i husen. Ingen av företagets 500 anställda skadades.

Det tog två timmar innan brandkåren var säker på att man hade branden så pass mycket under kontroll att den inte skulle sprida sig till intilliggande byggnader.

På torsdagskvällen visste man fortfarande inte vad som orsakade branden.

– Det vi har är obekräftade uppgifter om att branden började i en tank. En möjlighet är att det rör sig om statisk elektricitet, men vi har inte haft möjlighet att undersöka det, så det är för tidigt att säga om det är så, säger Stefan Fagerström vd för Akzo Nobel industrial coatings.

Vad branden innebär för Akzo Nobel i ekonomiska termer vet man ännu inte, men det rör sig om stora värden.

– Fabriken är totalförstörd och det är svårt att värdera hur mycket det rör sig om men det handlar om miljonbelopp, säger Stefan Fagerström.

Den nedbrunna fabriken är en av sju fabriker på området och där tillverkas varje år 6 miljoner liter färg och andra produkter. Sammanlagt tillverkar de sju fabrikerna 55 miljoner liter per år.

– Vi hoppas kunna föra över produktionen till andra fabriker, men kortsiktigt blir det ett problem, säger Stefan Fagerström.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Burlöv
  • Malmö
  • Omkretsen
  • Charlotte Fagerlund
Relaterat
Fler bilder från branden på Akzo Nobel

Fler bilder från branden på Akzo Nobel

Rasrisk vid eldhärjad färgfabrik

Proverna ger lugnande besked

Risk för fler allvarliga miljöolyckor i Skåne

Sege å däms upp för att minska utsläpp

"Mest orolig var jag för Philips skull"

Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post