Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

"De har inte ett enda bevis"

Malmö
Toppdelad
Ordföranden för den Malmöbaserade stiftelsen al-Aqsa spannmål, Khalid al-Yousef, misstänks för terrorbrott. Han har suttit anhållen i tre dagar. På fredagen släpptes han av tingsrätten.

MALMÖ. Säpo grep Khalid al-Yousef efter morgonbönen i tisdags. Stiftelsen al-Aqsa spannmål samlar in pengar till de palestinska områdena, men säpo misstänker att pengarna går till Hamas. Hamas är terrorstämplat av EU och USA.

Khalid al-Yousef begärdes häktad för förberedelse till terroristbrott, grovt förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot finansieringslagen.

Annons:

Tingsrätten ansåg på fredagen att det bara finns bra bevis för finansieringsbrotten. Det räcker inte för häktning. Enligt Khalid al-Yousef har han under förhören i veckan fått reda på att det är stiftelsens pengar till en fadderförening som säpo granskar.

al-Aqsa spannmålål har skickat 13 000 dollar till föreningen, via Föreningssparbanken, enligt al-Yousef. Han nekar till terroranklagelserna.

– Föreningen är godkänd av både palestinska myndigheten och av Israel. Vi arbetar bara med föreningar som är godkända, säger Khalid al-Yousef till Sydsvenskan.

– De har inte ett enda bevis mot föreningen. Det enda de har är det här pappret som de visade för mig.

Han säger att han vid ett av förhören fick se ett dokument som sades vara ett erkännande från en namngiven person i fadderföreningen.

– All information de har kommer från Israel. Man kan inte använda en fiende som vittne, säger Khalid al-Yousef.

USA har i flera år krävt att Sverige ska frysa al-Aqsa spannmåls tillgångar. Sverige har vägrat.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Malmö
  • Tobias Barkman
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post