Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

"Det är inte populism. Det är arga Malmöbor"

Malmö
Toppdelad

Det blev tumult när sd under lördagen höll torgmöten i Landskrona och Malmö. Rutten frukt, ägg och mynt flög mot talaren Erik Almqvist. Med visselpipor och tutor hindrade ett par hundra motdemonstranter sd från att höras.

Hur tänker de som stör? Vem tjänar på att sd-möten urartar?

Runt 200 demonstranter gjorde allt för...
"Är sverigedemokraterna facister? Det...

MALMÖ-LANDSKRONA. Oljudet på Södergatan i Malmö får tinningarna att bulta. Det har hållit på i två timmar nu. Tänk en fotbollsläktare, ståplats, där motståndarlaget just fått en feldömd straff. Tutor, visselpipor, talkörer.

– Jävla sopa! Jävla sopa!

Annons:

Mitt i allt står Erik Almqvist med en mikrofon. Det är han som är sopan, enligt demonstranterna. Almqvist är höjdare inom Sverigedemokraterna. Han är ordförande för ungdomsförbundet SDU, medlem i partistyrelsen och kommunfullmäktigeledamot i Lund.

Två meter ifrån honom pressar folkmassan framåt. Den hålls tillbaka av en kedja poliser. Det regnar mynt, plastflaskor och rutten frukt. Luften är tät av dofter: ruttet ägg, svett, polishästbajs.

Erik Almqvist ser lugn ut, där han blickar ut över alla fuckfingrar riktade mot honom. En hopknycklad pappmugg från Pressbyrån träffar honom utan att han tycks reagera. En ung tjej spottar mot honom. Lite saliv träffar hans korta, svarta rock.

Det blir ofta så här när han ska tala offentligt. I Landskrona, två timmar tidigare, till exempel. Där lyckades polisen övertala motdemonstranterna att vara tysta. Men de var bara ett tjugotal - här i Malmö handlar det nog om det tiodubbla.

På andra sidan poliskedjan står Ann-Sofie Jakobsson och busvisslar. Hon är vänsterpartist, sitter i tekniska nämnden i Malmö. Några timmar tidigare fick hon ett sms med en anonym avsändare, säger hon. Texten berättade att sd skulle ha möte och att det var läge att protestera.

– De har rätt att hålla sitt möte, och vi har rätt att säga vad vi tycker, säger hon och visslar på nytt.

Att folkmassan hindrar sd från att höras? Det rycker Ann-Sofie Jakobsson på axlarna åt.

– Så kan det bli. Folk blir arga av sd, de ljuger.

Är det okej att kasta pappmuggar och frukt på sd:arna?

Ann-Sofie Jakobsson funderar en kort stund.

– Ingen kommentar, säger hon sedan, men tillägger:

– Jag varken fördömer eller... Nej, så här: jag fördömer det inte. Det är vad jag har att säga om det.

Intill står Babak Rahimi och skramlar med en nyckelknippa. Han var tidigare chefredaktör för Malmötidskriften Mana. Idag är han inte på plats som journalist utan som aktivist, säger han.

Varför tycker du att man ska dränka dem i ljud istället för att bemöta deras argument?

– Man ska bemöta deras argument. Men i andra sammanhang. De är kräk som ljuger. Man kan inte diskutera med dem, säger Rahimi.

Vem vinner på de ljudliga motdemonstrationerna?

Sd, tror nästan alla som passerar förbi. De har demonstrationstillstånd, till skillnad från motdemonstranterna. Erik Almqvist tar varje chans att med lugn röst tala om demokrati och grundlagsskyddade rättigheter i mikrofonen (även om det inte hörs så bra).

Torbjörn Tegnhammar, MUF-ordförande i Malmö, betraktar demonstrationen med korslagda armar.

– Jag blir också arg på sd. De kör med lögnaktig argumentation när de skyller alla samhällsproblem på invandring. Men det här övertygar ingen, säger Tegnhammar.

I Landskrona, på Rådhustorget några timmar tidigare, var ett gäng socialdemokrater inne på samma spår.

– Visslandet stöter bort folk. De är debatt på samma nivå som sd: vi vet bäst och behöver inte lyssna på någon annan, säger Måns Back Nilsson (s), som sitter i kulturnämnden.

Vänsterpartisten Ann-Sofie Jakobsson anser att frågan om vem som vinner på protesterna är ointressant.

– Det är inte populism, det här. Det är arga Malmöbor. En arg folkmassa sätter sig inte ner och lägger upp en strategi.

Till slut – efter drygt två timmar – håller Erik Almqvist ett kort tal i Malmö, med högtalarvolymen uppvriden till max. Kanske går det att höra vad han säger på en liten del av Skomakaregatan, mellan Mando och Pressbyrån.

Något om SDU:s pågående kampanj mot "svenskfientlighet". Om att det är fel med skolor som stoppar "Den blomstertid nu kommer" vid skolavslutningarna.

Talet blir kort, en kvart kanske. Eskorterade av polisen kör sd:s bruna Chevrolet-van iväg mot Stortorget. Kvar står demonstranterna. "Kom inte tillbaka!" ropar de efter sd-bilen.

Flera av dem ler mot varandra. Segerrusigt.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Omkretsen
  • Malmö
Relaterat
Hotfull stämning vid sd-möte i Malmö

Hotfull stämning vid sd-möte i Malmö

Sd-möte avbröts efter burop och visslingar

Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post