Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Det våras för landskapsmåleriet

Malmö
Toppdelad
Det drar som en vind genom måleriet, fjäderlätta moln skingras och fälten ligger öppna för de varma luftströmmarnas dans över det österlenska landskapet.
Det våras för landskapsmåleriet
BILD: Foto: Hussein El-Alawi

MALMÖ. Men på Galleri Rönnquist & Rönnquist där landskapsmålaren Anders Palmér just nu ställer ut är det tidig vår.

På utställningen finns inte bara landskapsbilder med Österlen som motiv. Toscana, Mallorca och till och med stadslandskapet i Stockholm konkurrerar om målarens gunst.

Annons:

Anders Palmér är en av få som fortfarande sätter sig med staffli och pensel och målar direkt ute i naturen. Han vill måla landskapet som en ögonblicksbild, med snabba penseldrag fånga det flyktiga; rörelsen när vinden drar genom fälten eller när hettan dallrar i luften en varm sommardag.

I galleriets första rum möts besökaren av Skånemotiven, Stockholmsbilderna hittar vi i nästa avdelning och längst ner i källaren dyker Mallorcas vackra landskap upp i färgstarkare kulörer.

Numera är det Stockholm och Gotland som är konstnärens fasta punkt i tillvaron. Men han har bott på såväl Österlen som Mallorca och Toscana, där han arbetat som lärare i landskapsmåleri i många år. På Gotland har Anders Palmér rustat upp en gammal gård som i dag rymmer både ateljé, galleri och kafé.

– När jag kom till Gotland från Toscana kändes det som hemma direkt, säger han. Och faktiskt är landskapen ganska lika, Gotland är ju Nordens Toscana.

Utställningen på Galleriri Rönnquist & Rönnquist, Isak Slaktaregatan 3, har vernissage lördag den 14 mars klockan 12-15 och pågår till 12 april.

Fakta

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Högerspalt Malmö
  • Malmö
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post