Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Dykolycka i Limhamn

Malmö
Toppdelad
Läget var ännu på måndagsmorgonen kritiskt för den 29-åriga kvinna som fördes till intensivvårdsavdelningen på Universitetssjukhuset i Malmö efter en dykolycka vid piren på Ön i Limhamn på söndagseftermiddagen.

Kvinnan ingick i en dykargrupp på fem personer som tillsammans med en instruktör övade sportdykning inte långt ifrån land.

Plötsligt försvann hon från gruppen.

Annons:

När hennes kamrater misslyckades med att hitta henne kontaktades Räddningstjänsten klockan 13.15.

Dykare från räddningstjänsten hittade kvinnan på 8 meters djup. När hon drogs upp på land hade hon legat i vattnet i cirka 20 minuter.

Hon var livlös och fick hjärt- och lugnräddning på plats, men först på akuten började hon visa livstecken. Läget är kritisk, och utgången är oviss, enligt ett utlåtande från UMAS.

Kvinnan ingick i en nybörjargrupp och det var tredje gången hon dök i havet.

Räddningstjänsten tog hand om hennes dykarutrustning och överlämnande den till polisen för undersökning.

- Det är för att se om det har varit något fel på dräkten, säger kommissarie Bo Engerby. För att ta något i beslag måste vi uppta en förundersökning som vi har rubricerat som arbetsplatsolycka, men det är en ren formsak. 

– Vad vi kunde se var det inget fel på luftflaskorna, men polisens undersökning får utvisa det, säger Patric Nilsson, från Räddningstjänsten Syd, som var räddningsledare på plats.

Han berättar att platsen är populär bland sportdykare och olyckor har hänt där tidigare.

– Men om man sätter det i relation till hur många som dyker där så sker det inte våldsamt många olyckor, säger han.

I går eftermiddag hölls ett krismöte med Limhamn-Bunkeflos posomgrupp (psykiskt och socialt omhändertagande) där instruktören och deltagarna i kursen som befann sig på olycksplatsen fick prata om händelsen.

– Alla är upprivna. Det här är en oerhört tragisk händelse, säger Fredrik Lövstad, delägare till Dykterminalen som årligen utbildar cirka 300 personer.

Vad som orsakade olyckan är ännu oklart.

Utredningen sköts av polisen och Fredrik Lövstad vågar inte spekulera.

Han berättar att alla säkerhetsföreskrifter har följts. Innan eleverna börjar dyka i öppet vatten, måste de först genomgå en teoretisk utbildning och öva i bassäng.

– Vi fokuserar mycket på säkerhet. Vi har aldrig varit med om någonting liknande, säger han till Sydsvenskan.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Malmö
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post