Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Eon-chef efterlyser krafttag mot våldet

Malmö
Toppdelad
Eons koncernchef Håkan Buskhe är mycket oroad över Malmös våldsspiral. De senaste veckorna har mord och rån inträffat runt huvudkontoret i Slottsstaden.

MALMÖ. – Det krävs kraftsamling så att vanligt folk kan vara ute på Malmös gator, säger Håkan Buskhe.

Energijätten Eon tillhör Malmös största privata arbetsgivare.

Annons:

Koncernhuvudkontoret ligger intill Aq-va-kul, i korsningen Regementsgatan–Carl Gustafs väg. Dessa kvarter har de senaste veckorna drabbats av flera grova brott. Den 6 oktober sköts en 26-årig man ihjäl på Östra Kristinelundsvägen. Den 13 oktober rånades Swedbankfilialen på Regementsgatan.

– Malmö har all världens förutsättningar. Men då måste någonting göras mot brottsligheten, säger Håkan Buskhe.

Han är inte nöjd med det förklaringar som polisen ger i medierna.

– Det brukar heta att skottlossningar och bomber är uppgörelser i den undre världen. Det spelar väl ingen roll för den som riskerar att bli oskyldigt drabbad? menar Håkan Buskhe.

– Det verkar konstigt att hänvisa till en undre värld när man pratar om händelser mitt ibland oss.

Eon har många internationella gäster.

– Våra utländska gäster reagerar. De har en helt annan syn på hur det ska se ut i en stad med drygt 200 000 invånare. De tycker inte att Malmö är tryggt, säger Buskhe.

Håkan Buskhe flyttade till Malmö för tre år sedan, från Göteborg.

– Jag tycker jättebra om Malmö, det är därför jag reagerar. Folk säger ”ja, ja. Där sprängdes en bil.” De tycks inte fundera över att det bara är en tidsfråga innan någon råkar stå i vägen.

Håkan Buskhe menar att det ligger i hela Malmös intresse att sätta ner foten.

– Vi är mitt i en finansiell kris. Ska Malmö kunna konkurrera så duger det inte att ha denna brottslighet, säger han.

– Antingen accepterar vi eller också gör vi något åt det. Jag föredrar det senare. Man måste sätta ner foten, säger Håkan Buskhe.

Håkan Buskhe vill inte flytta huvudkontoret från Malmö.

Men i Sydsvenskans huvudledare i fredags tvivlade Buskhe på att valet skulle ha fallit på Malmö, om beslut för placering av huvudkontor togs i dag.

Ett stort Malmöföretag, sängjätten Hilding Anders, flyttade redan i våras sitt huvudkontor från Södertull till Västra hamnen.

– Personal som började tidigt eller slutade sent var oroliga när kontoret fanns vid Södertull. Malmös politiker måste ta ansvar för säkerhetsperspektivet, säger Hilding Anders koncernchef Anders Pålsson.

Malmö stad har inom det kommunala handlingsprogrammet Välfärd för alla undersökt villkoren för företagande.

– Våra undersökningar visar att trygghet och säkerhet är den enskilt viktigaste frågan för Malmös företagare, säger Malmös näringslivsdirektör Björn Bergman.

Märks inte i Västra hamnen

Men graden av oro varierar.

– Givetvis är det oroväckande med ökat våld i Malmö. Men vi upplever inte att det har haft någon direkt påverkan på vår verksamhet, säger Peter Aru, koncernchef för verkstadsföretaget Cardo med huvudkontor på Roskildevägen.

– Vi sitter i Västra hamnen och vi har inte märkt någonting, säger Anders Jarl, vd för det börsnoterade fastighetsbolaget Wihlborgs.

Ett av Malmös yngsta och snabbast växande företag är dataspelsproducenten Massive Entertainment, med 130 anställda på Drottninggatan.

– Visst har vi haft folk runt lokalerna som ser ut som de planerar stötar. Malmö känns kanske lite vildare och mindre polerat än Stockholm. Men jag känner mig inte otrygg, säger Massive Entertainments vice vd David Polfeldt.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Malmö
Relaterat
Polisen förstärker med tio procent

Polisen förstärker med tio procent

Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post