Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Fem förslag till nytt fotbollsstadion, men inga beslut

Malmö
Toppdelad
Gärna ett nytt fotbollsstadion - men först ett rådslag där Malmöborna säger sitt. Så kan presskonferensen i Stadshuset om planeringen av det nya stadionområdet sammanfattas. Fem alternativ till en moderna fotobollsarena presenterades av stadsbyggnadsnämnden och fritidsnämnden.

MALMÖ. Samtliga innehåller ett nytt fotbollsstadion utan löparbanor i anslutning till gamla Stadion eller på stadionområdet.

Bland förslagen finns ett som vill behålla Stadion för friidrott och uppföra en fotbollsanläggning för 24 000 åskådare intill Stadiongatan, på några av de nuvarande träningsplanerna.

Annons:

– Men inget är bestämt och det kan bli så att vi behåller Malmö stadion för fotboll, säger Lynn Ljungberg, fritidsnämndens ordförande (s).

Det som har hänt är att lösa trådar, resonemang mellan idrotten och politikerna sats på pränt av förvaltningarnas tjänstemän och blivit till handfasta utredningar.

Så finns det till exempel fyra alternativ till ägarstruktur och tre förslag driftsformer av de nya anläggningarna.

Fritidsnämnden villll att kommunens åtaganden ska vara minst 150 miljoner kronor och att en lösning för friidrotten måste presenteras samtidigt.

Två olika kostnadsnivåer redovisas - ett på 354 miljoner, ett på 445 miljoner kronor.

Det klubb som berörs mest av förslagen - Malmö FF - vill ha en anläggning för 445 miljoner. Föreningen går i garant för 300 miljoner om kommunen ställer upp med 150 miljoner.

Men finansieringsproblemet för kommunen är större än så. En genomgång av fritidsförvaltningens ekonomichef Ingmar Andersson visade att totalkostnaden blir betydlig större.

Kringkostnaderna för stadionområdet, med en lösning för friidrotten, kan beroende på hur man räknar komma att landa på mellan 50 och 100 miljoner kronor.

– Nu ska alla åsikter kommer till tals. Det är viktigt eftersom det är mycket känslor inblandade, säger Anders Rubin, kommunalråd (s) och ordförande i stadsbyggnadsnämnden

Det 17 augusti tar kommunstyrelsen ställning till utredningarna.

– Det finns 10 miljoner kronor avsatt för det fortsatta arbetet. Bland annat till en dialog med Malmöborna. Jag räknar med att vi under nästa ska kunna fatta det slutliga beslutet om hur stadionområdet ska se ut, säger Anders Rubin.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Malmö
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post