Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Flera gripna under Israelmanifestation

Malmö
Toppdelad
En stor polisinsats övervakade Israelmanifestationen på Stortorget i Malmö. Det blev lugnare än väntat. Polisen grep sammanlagt åtta personer, alla motdemonstranter.

Polisen har eskorterat bort Israel-demonstranterna, som har genomfört hela manifestationen som planerat.

– Det har varit lite oro, men det har gått förhållandesvis lugnt till, säger Lars Håkan Lindholm, informatör vid Malmöpolisen.

Annons:

Åtta personer greps och fem omhändertogs i åldrar mellan 14 och 35. De gripna är misstänkta för bland annat försök till våld mot tjänsteman.

Under demonstrationen stod mellan 300 och 400 deltagare i manifestationen framför Rådhuset och mellan 200 och 300 motdemonstranter stod bakom avspärrningarna. Stämningen bland motdemonstranterna var från början hätsk, men hade vid 14.30-tiden lugnat ner sig.

Innan klockan 14 sköts en fyrverkeriraket och ett flertal smällare iväg. Raketen exploderade över samlingen av Israel-demonstranterna, och vid kravallstaketet uppstod bråk mellan poliser och motdemonstranter, varvid polisen förde bort flera motdemonstranter.

Polisen Håkan Larsson är gruppchef för en polisbuss.

Hur jobbar ni annorlunda i dag jämfört med för två veckor sen?

– Vi har betydligt större avspärrningar för att skapa större avstånd till den tillståndsgivna demonstrationen. Vi tycker det har funkat jättebra hittills, sa Håkan Larsson, vid 14.40.

Bland motdemonstranterna syntes många Palestina-flaggor och ett plaket med texten "Tack för senast - grisajävlar". Anwaar Al-Sharkawi fanns bland motdemonstranterna tillsammans med dottern Fatima.

– Jag är emot staten Israel – det finns ingen stat som heter Israel. Visst det är inte Israels regering som är här – men de som är här stödjer dem, säger Anwaar Al-Sharkawi.

Dottern fyller i:

– Jag bryr mig om mitt hemland. Vi har mer rätt att vara här än dem, säger Fatima Al-Sharkawi.

84-åriga förintelseöverlevaren Lea Gleitman från Malmö är på plats för att säga sin mening.

– Sist det var demonstration fick jag fly som en förbrytare. Jag fick en sten på axeln och hade ont i en vecka, berättar hon.

17 piketbussar och mellan 150 och 200 poliser hade vid 12.30 samlats vid Stortorget i väntan på att manifestationen för Israel ska ta sin början. Det var betydligt fler än för två veckor sedan då motsvarande arrangemang hölls på Stortorget. Då fick demonstrationen avbrytas efter att motdemonstranter bland annat skjutit fyrverkerier och kastat ägg.

FAKTA/Manifestation till stöd för Israel samt mötesfrihet och yttrandefrihet för alla

Följande paroller används:

"Mötesfrihet - för alla"

"Yttrandefrihet - för alla"

"Rätt för Israel att existera"

Talarna under manifestationen är Birgitta Ohlsson (fp), Jehoshua Kaufman, psykolog, Olle Schmidt, EU-parlamentariker och Frank Kelber, regissör.

Demonstrationen har polistillstånd.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Malmö
Relaterat

Polisen laddar inför ny Israelmanifestation

Israelvän påhoppad<br/>  efter manifestation

Israelvän påhoppad
efter manifestation

Raket avbröt Israelmanifestation

Raket avbröt Israelmanifestation

Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post