Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Fortsatt varning upprör Reepalu

Malmö
Toppdelad
Simon Wiesenthal Center fortsätter att varna för resor till Malmö. Det gör inte Malmös judiska församling. – Vi hade gärna velat att många judar reste hit, säger styrelseordföranden Fred Kahn.
Ilmar Reepalu.

MALMÖ. I december 2010 utfärdade Simon Wiesenthal Center i Los Angeles en resevarning för judiska resenärer till Malmö.

”Vi utfärdar motvilligt det här rådet eftersom religiösa judar och and­ra medlemmar av den judiska gemenskapen har blivit måltavlor för antisemitiska hån och trakasserier,” skrev centret i varningen som bland annat överräcktes till justitieminister Beatrice Ask (M).

Annons:

Nu har Ask fått ett nytt brev från Simon Wiesenthal Center. I brevet slås fast att den tidigare resevarningen kvarstår.

”Malmös borgmästare, Ilmar Reepalu, har vädjat om ickevåld gent­emot gängen, men ännu en gång brustit i att nämna det uppenbara tabut hatbrott.”

I brevet till justitieministern hävdar Shimon Samuels, ansvarig för internationella relationer vid Simon Wiesenthal Center, att islamofobiska attacker i Malmö minskar. Däremot uppger centret att hatbrotten riktade mot judar, romer och människor av afrikanskt ursprung stiger.

Bilden bekräftas av Malmö stads dialog­forum, som från polisen har inhämtat uppgiften att 47 antisemitiska hatbrott anmäldes under 2011. Under 2010 gjordes 20 sådana anmälningar.

Men den samordningsansvarige Björn Lagerbäck på Dialogforum betonar att fler anmälningar inte behöver betyda att hatbrotten har blivit fler.
– Det kan vara så att mörkertalet har minskat. Vi har uppmanat att aldrig acceptera kränkningar och att polisanmäla allt, säger Lagerbäck.
– Jag tycker att Simon Wiesenthal Center gör ambitionen om alla människors lika värde och värdighet en otjänst genom resevarningen. Åker man inte hit så står rasisterna kvar som vinnare.

Malmös judiska församling tillfrågades inte när resevarningen utfärdades 2010 och har inte tillfrågats innan den förnyades.
– Jag fick reda på den nya varningen för några dagar sedan. Det här är deras bild. Jag har meddelat centret att det hade varit bra om de hade hört av sig till oss, säger Fred Kahn, styrelseordförande för Malmös judiska församling.
– Visst är det så att våra medlemmar kan utsättas för trakasserier. Vi uppmanar att polisanmäla och det kan vara en förklaring till ökningen.

Är Simon Wiesenthal-centrets kritik av Ilmar Reepalu korrekt?
– Jag kan bara säga att våra förbindelser med Malmös ledning och med polisen är bättre i dag än för ett par år sedan.

Ilmar Reepalu, som tidigare har mött representanter från Simon Wiesenthal Center i Malmö, är mycket upprörd över att resevarningen kvarstår.
– Det hela är bisarrt. De befinner sig i Los Angeles som har fyra gånger så många mord per tusen invånare som Malmö, säger Reepalu.
– Jag får intrycket att centrets syfte är att människor ska glömma bort vad som sker i staten Israel, kränkningar mot mänskliga rättigheter som alla människor borde ta avstånd från.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Malmö
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post