Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Gagarins båda autografer förvirrar

Malmö
Toppdelad
Den ryske kosmonauten Gagarin och hans besök i Malmö våren 1964 fortsätter att engagera läsarna. Därför går Malmöfrågan vidare med berättelser och funderingar kring denna unika händelse då den första människan i rymden kom till lilla Malmö.
Den här autografen fick Ingeborg Ohlin...
Bo Sjöströrm fick Gagarins autograf...
Jurij Gagarin hälsar på pressen under...
Det blev stor uppståndelse när Jurij...
Jurij Gagarin i full utrustning.
Jurij Gagarin på väg upp i luften.

MALMÖ. Många Sydsvenskanläsare har minnen av Jurij Gagarin.

Förra veckan visade vi en bild på den autograf som Hans Ohlins mamma Ingeborg fick av rymdidolen när han besökte Nydala torg den 4 mars 1964.

Annons:

Men nu undrar flera läsare, som också fick autografer av den ryske kosmonauten, varför namnteckningen ser så annorlunda ut på Ohlins autograf jämfört med deras egen.

Lena Sjöström berättar att vid Gagarins besök i Malmö 1964 bevistade hon och hennes blivande man, som då bara var 11 respektive 12 år gamla, kosmonautfestligheterna på Amiralen som sällskapet Sverige-Sovjetunionen anordnat till Gagarins ära.

-Det vi nu funderar över är den autograf som uppges vara skriven av Gagarin själv. Autografen som min make Bo fick på kosmonautbalen ser helt annorlunda ut. Den är skriven på ryska, nämligen. Vi ställer oss frågande till den som visades i förra söndagens tidning eftersom denna ser ut att vara skriven av någon som har mycket god kunskap i det latinska alfabetet.

-Alla som har träffat någon som växt upp med det kyrilliska alfabetet vet hur detta slår igenom, även när man lärt sig ett annat skriftspråk.

Malmöfrågan tar kontakt med Frank Leander, handskriftsundersökare på SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium, för att försöka reda ut mysteriet.

Han ställer sig lite tveksam till om båda autograferna kan vara skrivna av Gagarin .

- Jag är i så fall mer tveksam till den sirliga, den är lite för tydlig och sirlig. Den andra känns mer äkta. I den mån man kan tolka bokstäverna på den förenklade autografen är den skriven med kyrilliska bokstäver. Och den är ju också enklare och snabbare att skriva.

Men, säger Frank Leander:

-En möjlig förklaring kan vara att Gagarin behärskade både att skriva på kyrilliska och med latinska bokstäver. Det vet jag inte om han gjorde, men det är väl i alla fall en förklaring man inte helt kan bortse från, säger Frank Leander.

Det skulle ju kunna vara så att den enkla autografen är den normala, den andra kan ha skrivits av ett speciellt skäl.

Sedan kan man också tycka att lutningen på de båda autograferna liknar varandra. Ryssar skriver på "skrå" på det sättet, berättar han.

Om Gagarin skrev ena gången på kyrilliska och andra gången på latinskt sätt ser autograferna helt annorlunda ut.

Liknande fall har vi stött på, konstaterar Frank Leander.

Annars är det extremt sällsynt att en person har flera varianter av sin namnteckning.

En annan förklaring kan ju vara att Gagarin har haft en sekreterare som skrivit autograferna, funderar Leander. Det har ju hänt förr när det gäller kändisar att någon annan har hjälpt till med autografskrivandet.

Även Karin Hebrand, numera pensionerad balettdansös, träffade Gagarin och fick hans autograf under Malmöbesöket.

- Jag var balettelev då och fick äran att dansa för honom. Det var fantastiskt, berättar hon. Han kysste mig på kinden och jag minns att jag inte tvättade mig på flera dagar.

Karin Hebrand såg själv när rymdmannen från Sovjetunionen skrev autografen till henne.

- Den autograf jag fick ser ut som om den börjar med ett stort T, sedan är det mest som en rak linje, inte alls så där sirligt utformad som den i Malmöfrågan förra söndagen. Jag blev också förvånad över det här, säger hon.

Det kyrilliska alfabetet

Ligger till grund för bland andra de ryska, ukrainska, vitryska och bulgariska alfabetena. Vårt svenska alfabet är en variant av det latinska alfabetet.

Källa: NE

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Malmöhistoria
  • Malmö
  • Malmös historia
Barbro på Nydala Konsum skakade hand med Gagarin

Barbro på Nydala Konsum skakade hand med Gagarin

Malmö fick besök av <br/>  rymdresenären Gagarin

Malmö fick besök av
rymdresenären Gagarin

Malmöhistoria

Se alla artiklar
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post