Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Gängledare åtalas för hot mot klubb

Malmö
Toppdelad
I augusti fick han sin krog sprängd. Nu åtalas gängledaren för att ha bombhotat en nattklubb i Malmö. 22-åringen åtalas även för att ha hotat vittnen till en misshandel.

MALMÖ. Under året har ett stort gängkrig rasat i Malmö och Lund. Konflikten handlar i grunden om makten över den sydsvenska droghandeln, och har resulterat i en rad attentat och hämndaktioner mellan de två rivaliserande gängen.

Nu har en av ledarna för den ena falangen åtalats vid Malmö tingsrätt.

Annons:

Den 22-årige mannen, som så sent som i augusti fick sin krog i Lund sprängd, misstänks för olaga hot mot grupp, övergrepp i rättssak och stöld.

Hotet ska ha skett natten mot den 22 mars i år, då 22-åringen skulle besöka en nattklubb i centrala Malmö. Det skulle även ledaren för det rivaliserande gänget, en 21-årig inflytelserik kokainhandlare.

Att de bägge rivalerna, som misstänks ligga bakom flera skottlossningar och sprängdåd den senaste tiden, hamnat i samma krogkö ledde till en stor polisinsats: fem polisbilar, en piketstyrka samt två ridande poliser skickades till platsen.

Bägge gängledarna nekades inträde på nattklubben. 21-åringen, ledfigur i den så kallade K-falangen, accepterade det och gick därifrån. Men 22-åringen, ledare inom M-falangen, blev rasande.
– Kommer vi inte in så vet ni vad som händer. Då spränger vi stället, stänger det för gott, ska han ha sagt enligt dörrvakten.

22-åringen ska sedan ha hämtat sin 26-årige bror, även han en ledarfigur inom M-falangen, och ett par andra kompisar.

Till slut tvingades piketpolisen att ingripa och ledde bort 22-åringen och hans gäng.

Förutom bombhotet mot nattklubben i Malmö åtalas 22-åringen även för övergrepp i rättssak, något som ska ha skett i augusti 2007.

22-åringen parkerade då sin svarta lyxbil vid Västra Hamnen i Malmö. Hans kompis, en jämnårig Malmöbo, klev ut från passagerarsidan och gick fram till sin flickvän. Hon hade inte berättat var hon befann sig, något som gjort honom arg, berättar 22-åringen i polisförhör.

Mannen gick fram till sin flickvän, greppade henne i håret, tvingade ner henne på knä och slog henne i ansiktet, berättar vittnen i polisförhör.

Några av vittnena, som satt på en balkong ett par meter bort, plockade fram sina mobiler och började filma misshandeln. Då ska den 22-årige gängledaren ha blivit vansinnig:
– Om ni visar bilderna för polisen, då jävlar! Jag vet var ni bor, skrek han enligt flera vittnen.

De stölder som ingår i åtalet mot 22-åringen rör en stulen jacka och diesel för 823 kronor.

BAKGRUND/Detta har hänt:

Det är huvudsakligen två grupperingen som är inblandade i det gängkrig i Malmö som fortfarande pågår:

K-falangen, med en 21-årig yrkeskriminell som huvudman.

M-falangen, med centrum i två bröder, 22 och 26 år gamla.

Några händelser i uppgörelsen:

28 augusti 2008. En pistolman skjuter vilt mot en bil på Ormvråksgatan. Målet för attentatet tros ha varit de två bröderna inom M-falangen.

23 augusti 2008. Handgranat kastas mot lägenhet på Agnesfridsvägen. Målet: en 24-årig kriminell man i K-falangen.

21 augusti 2008. Bombladdning spränger sönder lundakrogen &Bars fasad. Bakom krogen står de två bröderna som är ledarfigurer inom M-falangen.

19 augusti 2008. Pistolman beskjuter en Mercedes med flera skott på Tornfalksgatan. Målet: bröderna i M-falangen som tidigare åkt i bilen.

21 juni 2008. Den 21-årige ledaren för K-falangen skjuts ner på Botildenborgsvägen. Han överlever.

1 februari 2008. 24-årig man skjuts ihjäl på Lantmannagatan. Enligt polisen ett beställningsmord av K-falangen.

6 september 2007. Bil beskjuts med flera skott på Södra Gulsparvsgatan. Bilen brukas, enligt spaningsuppgifter, av en kokaindömd 25-åring.

5 september 2007. Handgranat exploderar under en Mercedes på Tornfalksgatan. Målet: en annan 25-årig kokaindömd man som är bekant med huvudmannen i K-falangen.

Juli 2007. Skottlossning med automatvapen mot nattklubben Etage i Malmö. Huvudmannen i K-falangen levererade vapnet, enligt polisen.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Malmö
  • Gängkriget i Malmö
24-åringen häktad misstänkt för mord

24-åringen häktad misstänkt för mord

Polisen letar nyckelvittne till skottlossning

Våld föder bara mer våld

Se alla artiklar
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post