Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

"I dag är det vår jul"

Malmö
Toppdelad
När femåriga Al Zahraa Boussaidi ser glada festande människor brukar hon ivrigt fråga sin mamma: ”Är det eid nu, mamma?”. Många gånger måste Amna I. Abdulkarim göra dottern besviken och svara nej.
Men inte i dag.

ROSENGÅRD/HOLMA. På torsdagen inleddes den tre dagar långa muslimska högtiden, eid al-fitr, då muslimer världen över firar att fastemånaden ramadan är slut. Sydsvenskan följde med Malmöfamiljen Boussaidi-Abdulkarim när de firade sin viktigaste fest.

Annons:

Regnet öser ner och den grå himlen hänger tung över Herrgårdens sporthall på Rosengård. Familjen Boussaidi-Abdulkarim skyndar från sin Volvo för att snabbt ta sig in i hallen, där de möts av glada och uppklädda människor.

Medan många män är klädda i mörktonade kostymer står kvinnorna för färgupplevelsen i salen. Där syns klänningar i rosa, turkosa, röda och blåa toner. Och många är smyckade med glitter och guld. En som tilldrar sig mångas blickar är en ung flicka som är klädd i en blodröd klänning och som har örhängen, halsband och hårspänne i guld.

Amna I Abdulkarim säger att det är viktigt för alla att klä upp sig den här dagen för att känna fest- och glädjestämning. Själv är hon klädd i en ljusblå linnedress som hon köpte för några månader sedan, men som hon har på sig första gången i dag.

Hennes dotter Al Zahraa Boussaidi, fem år, har på sig en rosa mjukisdress med ett glittrigt märke på framsidan. Och sonen Abdullah Boussaidi, två år, är klädd i en mörkblå joggingdress med smala vita ränder.

I idrottshallen har uppemot tusen muslimer från hela Malmö samlats den här morgonen för att be, umgås och säga eid mubarak till varandra.

– Detet är ungefär som att säga god jul eller gott nytt år, förklarar Amna I Abdulkarim. I dag är det vår jul. Jul för kristna är att man firar Jesus födelse. Vår anledning är att det är avslutning på ramadan.

Hon och resten av kvinnorna sitter i ena änden av rummet medan männen har tagit plats i den andra delen. Alla sitter i rader tätt tätt intill varandra och de flesta har med sig färgglada orientaliska mattor att sitta på. Många har behållit vinterjackan på, trots att man för dagen har på sig sina finaste kläder. Det är för kallt helt enkelt.

– Det är otäckt kallt på golvet, säger Amna I Abdulkarim och huttrar till.

Exakt klockan nio tar imamen Abdulrahman Al-Harith till orda och morgonbönen salat al-eid börjar.

Det är en helig bön som muslimerna ber för att tacka Gud att de har klarat av fastan. Alla tystnar, förutom några yngre barn som springer runt och leker och fäktas med paraplyn. Men det är okej, säger Amna I Abdulkarim. Det är ju fest.

När bönen är över och imamen har hållit sitt tal blir det plötsligt liv och rörelse i idrottshallen. De tidigare uppställda leden bryts och alla går runt för att hälsa på varandra och önska god fortsättning. Och man bjuder varandra på sötsaker, så som dumlekolor, fazermint och hembakade kakor fyllda med pistagenötter.

Runt Amna I Abdulkarim samlas många av hennes vänner för att komma fram och hälsa. De kramas, kindpussas och tillönskar varandra att något gott ska inträffa under kommande år.

En avav Amnas bekanta, en ung kvinna i tjugoårsåldern, har redan utbildat sig, gift sig och skaffat barn. Nu återstår bara en sak att önska henne.

– Jag hoppas att du får möjlighet att åka på pilgrimsfärd till Mekka, säger Amna I Abdulkarim.

Efter otaliga lyckohälsningar är det dags för familjen Boussaidi-Abdulkarim att åka hem till trerumslägenheten på Holma.

Familjen hinner knappt komma innanför dörren innan det är dags för presentutdelning till barnen Al Zahraa och Abdullah. Al Zahraa blir överlycklig när hon får sin ”My little ponny”, som är i hennes favoritfärg lila.

– Honon är fin. Och vad långt hår hon har, säger Al Zahraa.

Och namnet är redan bestämt.

– Hon ska heta Maria.

Abdullah får en metalliskt blå leksaksbil, men är mer fascinerad av hans systers andra present – ett rosafärgat hopprep som spelar barnpop.

Under dede här tre dagarna som eid pågår är det många som familjen har att besöka och många som också kommer och hälsar på dem. Så det gäller att bunkra upp med sötsaker, coca-cola och juice, säger Amna I Abdulkarim.

Förberedelserna började de med för någon vecka tillbaka. De har köpt presenter och nya kläder till barnen, handlat mat och dryck och storstädat lägenheten.

Men det är inte bara vännerna och släktingarna här i Sverige som de delar festhögtiden med. För Amna och Romdhane är det oerhört viktigt att ringa sina nära och kära som bor utomlands.

Den första Amna får tag i är sin syster i Bagdad. När hon får höra systerns röst ler hon med hela ansiktet och får samtidigt ett styng av längtan i blicken. Hon drar sig till minnes hur det är att fira eid al-fitr i hemlandet Irak.

– Där känns det i stämningen och i atmosfären att det är eid. Från tidig morgon är folk ute på gatorna och man besöker varandra. Barnen leker på tivoli och köper godis.

Alla visar glädje.

Här i Sverige är det svårare att få samma känsla. Den finns, men är inte hundraprocentig, säger Amna.

När Sydsvenskan lämnar familjen Boussaidi-Abdulkarim är det på väg till Rosengård på lunch hos Romdhanes syster.

Därefter blir det middag till sen kväll i Romdhanes brors lägenhet, där ett tjugotal personer kommer att trängas på golvet. Det kommer att bjudas på kött, lax, ris, pommes frites, sallad, oliver, soppa, grillad paprika, te, kakor och frukt.

–Hela släkten sitter tillsammans och äter och delar glädje. Det är det som är viktigast med eid al-fitr, säger Romdhane Boussaidi.

Fest i tre dagar

Eid al-fitr är det arabiska namnet på den familjehögtid som inleder månaden efter ramadan. På turkiska heter festen bayram.

Festen inleds med en särskild morgonbön, salat al-eid, och pågår sedan i tre dagar. Under festhögtiden äter man festmat, umgås med släkt och vänner och ger varandra presenter.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Malmö
Relaterat
Fler bilder: Glädjefyllt helgfirande i dagarna tre

Fler bilder: Glädjefyllt helgfirande i dagarna tre

Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post