Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Internationell opiumliga knäckt

Malmö
Toppdelad
Från sin servicebutik på Kronborgsvägen i Malmö hanterade mannen knarktransporter från Tyskland. Från hemmet sålde han opium. Tack vare en vaken åklagare och intensiv telefonövervakning knäckte tullen den internationella knarkligan.
På torsdagen åtalades de sex huvudpersonerna i ligan. Ytterligare fem personer, alla missbrukare, misstänks för knarkbrott, som köpare.

MALMÖ. Det började med en dålig ursäkt till tullarna på Öresundsbron i mars i år. Två män, en av dem knarkkurir, stoppades. De sa att de bara skulle vara i landet några timmar för att diskutera ett bröllop och sedan återvända till Tyskland. Men den man de ringde upp för att på svenska förklara för tullaren sa att de skulle hälsa på i en vecka. Tullarna blev misstänksamma och tog in bilen för kontroll. I bilens luftfilter hittades två kilo opium.

Det är en jättemängd med svenska mått mätt. Men den vidare utredningen ledde till att ytterligare nio kilo av drogen kunde konfiskeras. Knappt sju kilo låg gömt i lysrören på en firma i Stockholm. Alltså sammanlagt elva kilo opium. Det är mer än vad tullen tog under hela 2003.

Annons:

– Det här är väldigt glädjande. För en gångs skull har vi inte bara tagit fast kurirerna, utan också mottagarna och uppdragsgivaren. Och kurirerna samarbetar med oss i förhören, vi har en mycket stark bevisning, säger Camilla Eriksson, tullens utredare.

För att hitta uppdragsgivarna bakom knarksmugglingen letade sig utredarna fram via den mobiltelefon som kuriren ringde upp när han fastnat hos tullarna. Numret kunde länkas till en 39-årig Malmöbo. Han sattes under avlyssning. Efter ett tag riggades även en övervakningskamera upp i trappan till hans lägenhet, där en rad misstänka knarkköp kunde dokumenteras.

39-åringen hade flera kontakter med en tysk man. Stefan Gradler vid internationella åklagarkammaren kände igen mannens namn – han var aktuell i en knarkutredning i Skåne under 2004. I den avlyssnade telefontrafiken snappades det i början av juni i år upp att tysken skulle låta leverera en "matta" till 39-åringen.

I början av juni i år ringde leverantörerna av "mattan" från Stockholm. De hade rest in via Helsingborg. Med opium i mängd, enligt åtalet.

Under skarp övervakning sammanträffade leverantörerna med 39-åringen klockan 4 på morgonen i hörnet Von Lingens väg/Thomsons väg i Malmö. Under golvmattan i leverantörernas bil hittades nästan ett kilo opium.

Leverantörernas telefoner ledde till en man med en import-exportfirma i Stockholm. Efter en dryg veckas telefonavlyssning mot honom slog man till och hittade resten av knarket.

En europeisk arresteringsorder var då redan utfärdad för ligans hjärna i Tyskland. Han kämpade i flera månader mot att bli utlämnad men kom till Sverige i september. Flera andra knarkpreparat har beslagtagits under utredningen.

Enligt tullens utredare, Camilla Eriksson, pågår utredning i Tyskland om hur knarket transporterats in i Europa. Det är okänt vad den har lett till.

Heroin tillverkas av råopium

Den övervägande majoriteten av världens råopium odlas i Afghanistan och Burma – mer än 90 procent av de knappt fem miljoner kilo som framställdes under 2004 kom härifrån. Råopium används för att tillverka heroin.

Opium är långt ovanligare än heroin bland svenska narkomaner. Det beror på att heroin tar mindre plats och ger större vinst vid smuggling. Dessutom kommer kicken snabbare från injicerat heroin än från opium som röks, eller äts.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Malmö
  • Joakim Palmkvist
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post