Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Jakten på godaste glassen

Malmö
Toppdelad
Få saker är så somriga som glass. Och bäst av allt är förstås sådan tillredd av en verklig glasshantverkare. Sydsvenskans högst ovetenskapliga testpanel gav sig ut i Malmö på jakt efter den svalkande smaksensationen.

Rönneholms glass

Annons:

Södra Tullgatan

Betyg: 4
Pris: En kula: 14 kronor, två kulor: 22 kronor och tre kulor: 30 kronor.
Annorlunda smaker: Limoncello, vallmo, Cointreau apelsin, Baileys.


Kiosk-barack med liten uteservering mitt på gågatan.

Smak: Vaniljen är god och krämig, svarta vaniljfrön tyder på äkta råvaror. Chokladen har mörk, vuxen smak av mycket kakao och lite arrak. God och lite annorlunda. Hallonsorbeten smakar hemmagjord av riktiga hallon. Den är krämig och har frisk fruktsmak.

Food Affair

Sundspromenaden, Västra hamnen.

Betyg: 2
Pris: En kula: 15 kronor; två kulor: 22 kronor och tre kulor: 27 kronor.
Annorlunda smaker: Saffran, guava, viol, after eight, blodapelsin.

Färgstarkt och stilrent café på bästa spaningsläge på Sundspromenaden. Samma glass som på Glass-kulturen i Lund.

Smak: Vaniljenen är lätt och fräsch men är lite tam, smakar inte så mycket vanilj. Chokladen är krämig, inte för söt men en smula alldaglig. Svartvinbärssorbeten är isig, för söt, tunn i smaken och har bismak av frys.

Cafe Pontino

Hansacompagniet

Betyg: 3
Pris: En kula: 17 kronor, två kulor: 24 kronor och tre kulor: 30 kronor.
Annorlunda smaker: Kastanj, passionsfrukt, mascarpone.Frysdisk med glass i 24 olika smaker på strategiskt läge vid rulltrapporna.

Smak: Vaniljen är god och krämig och fick delade betyg; en ansåg att den är mycket god, en annan att den smakar unket sött. Chokladen har kraftig smak, inte så fet, god men lite tam i eftersmaken. Citronsorbeten är mild och har bra konsistens. Men smakar den citron eller ananas?

Bar Italia

Sundspromenaden, Västra hamnen

Betyg: 3 3
Pris: En kula: 15 kronor, två kulor: 24 kronor och tre kulor: 33 kronor.
Annorlunda smaker: saltlakrits, espresso, passionsfrukt, banan.Cafeteria med italienskt stuk. Varmt, trångt och populärt ställe för den glassugna solbadaren i Västra hamnen.

Smak: Vaniljen är krämig men något för söt och har för lite vaniljsmak. Chokladen är mörk, mustig och har god eftersmak. Den är inte för söt, men heller inte jättegod. Persikosorbeten är krämig men för söt och stark i smaken för att vi riktigt ska tro att det bara är naturliga råvaror i den.

Lilla glassfabriken

Holmgatan 9

Betyg: 3
Pris: En kula: 14 kronor, två kulor: 22 kronor och tre kulor: 30 kronor.
Annorlunda smaker: Konjak-cointreau, körsbärsdröm, morot-apelsin-citron-youghurt-glass.Stor och luftig cafélokal som doftar hemlagad glass och choklad. Glass-tårtor och glass i halvlitersförpackning till försäljning.

Smak: Vaniljglassen är inte för söt, god, lite inslag av rivet citronskal. Chokladen är krämig, kakaosmak med inslag av apelsin, lite för söt. Konstig chokladsmak. Jordgubbssorbeten är också krämig, smakar riktiga jordgubbar, frisk, inte för söt. Smakpanelen var här något oeniga om smakupplevelsen.

Dolce Sicilia

Drottningtorget 6

Betyg: 5
Pris: liten strut med 1–2 smaker: 19 kronor, mellanstrut med 2–3 smaker: 27 kronor, stor strut med 3–4 smaker: 35 kronor.
Annorlunda smaker: Chili-choklad, yoghurt, mandel, bacio (betyder kyss på italienska) med hasselnöt.

Gelateria med äkta siciliansk atmosfär. Italienare bakom disken och la mama tillverkar den ekologiska glassen efter gammalt recept.

Smak: Vaniljen smakar vaniljstång, fluffig och krämig. Den ultimata vaniljglassen! Chokladen smakar riktig choklad, inte för söt, supergod, smakar krossad choklad.

Persika-morotssorbeten är krämig utan att vara fet, smakar att den är gjord av riktig persika och morot, frisk och läskande.

Så gjorde vi testet

Bara glassbarer med hemgjord glass valdes ut. I varje glassbar smaktestade vi tre kulor: Vanilj, choklad och en valfri sorbet. Smakbedömningen är helt subjektiv och bygger på ett snittbetyg av respektive glassort och glassätare utifrån följande skala:

Betyg 5: Hit vill jag bjuda någon jag verkligen vill imponera på.

Betyg 4: Jag kan tänka mig en omväg bara för att äta just den här glassen.

Betyg 3:God glass, helt enkelt.

Betyg 2: Klart hellre den här glassen än vanlig. Men bara om jag är i området.

Betyg 1: Jag kan lika gärna köpa vanlig glass istället.

Smakpanel:

Jenny Harlin

Monika Maté

Emma Larsson

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Malmö
  • Sommar
Drömväder på väg

Drömväder på väg

Sola säkert med app

Sola säkert med app

Sommarens bästa viner

Sommarens bästa viner

Se alla artiklar
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post