Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Kyrkan drev bort hemlösa

Malmö
Toppdelad

De har levt i tält och under presenningar i en skogsdunge vid Östra kyrkogården i Malmö. På tisdagen förlorade åtta hemlösa sina provisoriska bostäder när kyrkogårdsförvaltningen tog hjälp av polis och en saneringsfirma.

MALMÖ. – Jag trodde att kyrkan var en hjälpande hand, säger Stefan Johansson, hemlös sedan 15 år.

Annons:

För att se tälten måste man huka under träden. Ändå har de hemlösa dragit till sig uppmärksamhet.

– Visst har vi hämtat vatten inne på kyrkogården och ibland har vi eldat sopor, säger Stefan Johansson.

Tältlägret ligger på kommunal mark som arrenderas av Svenska kyrkan. I torsdags kom kravet på snabb avflyttning genom ett besök av personal från kyrkogårdsförvaltningen.

– Vi fick veta att traktorerna skulle komma på tisdag och att vi måste vara borta då, säger Stefan Johansson.

Larmet gick till Malmö stadsmission. Därför fanns gatuprästen Bengt Ingvarsson på plats när saneringsfirman Ocabs män i går morse gick in bland bråten mellan silvergranarna. Bengt Ing-varsson är mycket förvånad över hur kyrkans egen förvaltning har valt att hantera problemet.

– Jag ringde kyrkogårdsförvaltningen för ett par veckor sedan. Jag tyckte att de skulle ställa hit en container för att få bort skräp och bråte. Då fick jag veta att det skulle bli för dyrt, säger han.

Men under tiden planerade förvaltningen för en mycket dyrare lösning för området.

– Mitttt enda mål var att ge de boende ett par månader på sig att själva lösa upp det här området. Det är ett stort misslyckande för kyrka och samhälle när problemet med hemlöshet ska lösas med traktorer, säger Bengt Ing-varsson.

Bland kvistar och multnande löv ligger resterna av brända kablar, tomma läskflaskor och batteridrivna radioapparater. Dungens befolkning försöker få så mycket som möjligt på cykelkärror och i väskor. De är flyttvana.

– Jagag bodde vid bunkern nere vid Västra hamnen. När den skulle rivas för seglingstävlingarna fick jag flytta därifrån, säger Stefan Johansson.

Enligt kyrkogårdsförvaltningens driftschef Ingemar Petersson var sanering den enda lösningen.

– Tältenen har varit ett stort bekymmer i minst ett år. Vi har fått brev från kringboende och samtal från kyrkogårdsbesökare, säger han.

Att saneringen och avhysningen skedde med bara ett par dagars varsel beror enligt Ingemar Petersson på olyckliga omständigheter.

– ViVi måste ha framförhållning mot entreprenörer som är beredda att utföra ett sådant här arbete och vi måste kontakta polisen. Det är beklagligt att det har skett nyinflyttning i området medan vi planerade, säger han.

Marken tillhör alltså kyrkan. Den här delen av Östra kyrkogården ligger i S:t Pauli församling. Men församlingen har inte tillfrågats inför utrymningen.

– Jag visste inte ens att det bodde människor där, säger kyrkoherde Mats Nyberg.

Är det rätt att avvisa hemlösa på kyrkans mark?

– Jag tycker att man kan ställa högre krav på Svenska kyrkan än på andra markägare. Det här är ett problem som inte går att sopa bort. Jag tycker det borde skapas en plats med fungerande toaletter och sophantering, där det är tillåtet att tälta, säger kyrkoherde Mats Nyberg.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Malmö
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post