Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Läsarnas tankar om att ingripa

Malmö
Toppdelad
Många läsare har mejlat sina tankar och synpunkter på artikeln "Alla har rätt att gripa någon", som publicerades i dagens tidning den 19 mars 2006. Artikeln är en del i en serie som behandlar våra rättigheter och skyldigheter att ingripa när vi blir vittne till ett brott. Här publicerar Sydsvenskan ett urval av läsarnas reaktioner...

Brott, ett slags "rätt" i samhället

Är övertygad att det herr Allhem säger är inte prejudicerande generellt. Med röda kinder skulle jag funderat på en lösning om vad som sker efter jag sagt till dem vänligt. Kanske man meddelar en tågvärd om situationen. I annat fall tror jag erfarenheten spelar en avgörande roll och i vilket välbefinnande man befinner sig i, en dålig dagsituation vet man aldrig hur den slutar. Att vara brottsling kan vara mycket otrevligt om man möter " fel" person vid "fel" tilfälle.

Annons:

Exempel:

Ute och går med hunden och ser en granne som slängt ut sina ungar, stängt dörren och sen brukar mer våld än vad lagen kräver på sin hustru! Kan man i detta exempel göra ett "ansvarsingripande" i någons annans hem?

/Anonym

Ingripande

Jag hade först bildat mig en uppfattning om det var meningsfullt att prata med gänget. Om det hade gått hade jag i lugn och sansad ton försökt att få igång en dialog. Frågat om de själva hade en mor och hur de skulle reagerat om hon hade blivit behandlad som damen ifråga. Ett sånt förfarande kan ju sluta hur som helst men man bör nog börja så.

/75-årig gubbe

Bäste redaktör!

I rubricerade exempel förutsätts att "....du har rätt att gripa personerna."

Enligt rätten till "envarsgripande" skall det misstänkta brottet ge fängelse. Även om man i det här fallet önskade att det vore så, kan väl Alhems exempel knappast vara av den arten, även om " situationen är väldigt hotfull".....eller?

Nu är juridik och logik skilda saker och skickliga försvarsadvokater med furstliga arvoden kan i rätten ta udden av vilket visat civilkurage som helst - gemene man är ju inte så väl bevandrad i straffskalor och andra juridiska finter och skall dessutom i en brottsituation agera snabbt och under press.

Men ett klargörande beträffande Alhems exempel emotses tacksamt.

Med vänliga hälsningar

Lennart Björk, Käglinge

Redaktionens svar till ovanstående inlägg:

Nedanstående är hämtat från de svenska lagarna på nätet i lagen.nu

4 kap. Om brott mot frihet och frid. Brottsbalken 7§ "Den som handgripligen antastar eller medelst skottlossning, stenkastning, oljud eller annat hänsynslöst beteende eljest ofredar annan, döms för ofredande till böter eller fängelse i högst ett år. Lag (1993:207).

Hej, har kört taxi...

i många år, jobbar på tågen - har sett och upplevt ett antal situationer . . . Det är bra ni tar upp detta ämne - och följer upp det . . .

Envarsgripande förutsätter att den gripne begår ett brott som kan leda till fängelse. (envarsgripande finns inte ens med i datorns ordregister) Fråga; VEM TROR ATT UNGDOMSGÄNGET SOM OFREDAR DAMEN PÅ TÅGET SKULLE DÖMAS TILL FÄNGELSE, eller riskera att bli det p g a denna situation.

Dessutom händer det ofta på tågen om man ringer polisen . . . Vi har ingen att skicka . . . Vad gör då en privatperson med ett "gripet" gäng ungdomar . . .

Under FAKTA, står det - i dagens artikel - att gripande kan ske på "färsk gärning och flyende fot" . . . Det räcker med att någon skriker "ta fast tjuven" . . .

HUR SKA JAG DÅ VETA OM ENVARSGRIPANDET är berättigat, har den flyende gjort något som kan ge fängelsestraff ?

Ska jag/kanan jag/får jag - lita på någon annans omdöme om detta?

Jämför exempel 3 - där byggjobbarna enl Ahlhem - ser ett brott mot knivlagen, arbetarna är inte vittne till något brott.

Någon kan gå in och pinka på en tomt, i en trapp - varsomhelst, mot Din bil, dessutom hota och ofreda vederbörande, utan risk,

Blir man gripen av den man förorättar, är man skyddad av lagen och berättigad till skadestånd) . . . Polisen kommer inte om man ringer . . . är man berusad är det väl närmast en liten ursäkt . . .

Är det ungdomsgäng, riskerar dessa inte fängelse ens om man är med vid grova rån som leder till mord (jämför Wendy)...

Vad hadede hänt om man gripit killen som höll vakt utanför restaurangen . . . .

Jag funderar ofta på - och har gjort i många år; Varför - om någon ropar på hjälp nere i City på kvällar och nätter,, när det ä mycket folk där. Varför - är det aldrig någon polis som hör detta . . . .

Har aldrig under 30 år som taxichaufför sett eller hört talas om ett sådant ingripande. Varför är det aldrig någon polis som hör när någon uttalar ett alvarligt hot mot någon - när det är mycket folk i city . .

Polisen ser och hör ingenting, gör någon annan det, måste man ringa och sedan vänta och se om det kanske kommer en polis.

Blir någon gripen och åtalad, verkar det inte som om detta har någon direkt avskräckande inverkan på om man begår nya brott.

Det är domstolarna som sätter normen för hur samhället utvecklas och jag tror inte dess besättning är riktigt uppdaterade om vad som händer därute . . . Detta i sin tur gör väl kanske att polisen väljer bort det som inte är riktigt grovt . . . . och allmänheten visar samma sida . . . VADÅ, blanda inte in mig.

Ser med spänning fram emot nästa artikel . . .

Vänliga hälsningar, Bengt

Har läst den mycket läsvärda artikeln "Våga gripa in? "...

..men vill absolut ändra titeln till "GRIP IN!"

Scenen är en tågvagn. Där finns en äldre dam och jag själv. Vi sitter inte nära varandra och har ingen kontakt. Ungdomar stiger på tåget och begär en "cigg" av damen. Damen röker inte och trakasseras av gänget. Vapen finns inte synliga.

Vad gör jag som medmänniska?

Jag har inte rätt att gripa personerna som det uttrycks i exemplet (Jag bedömer ju att situationen inte är så överhängande att angrepp på person kommer att ske och vapen syns inte till. De inblandade är i en s k argumentationsfas). Men jag har ändå rätt att ingripa för här finns ett dolt hot.

Och det gör jag. Absolut. Först kontaktas tågvärden. Finns ingen värd, så skulle jag ringa 112 och anmäla. Sen gå bort till gänget, även om det finns en klar risk. Men aldrig för att provocera utan avleda gänget.

På vilket sätt?

Det beror på ungdomarna. Jag kan ex vis tala med dem eller välja att kraftfullt agera verbalt (men aldrig våld. Får bara förekomma om jag eller någon angrips).

Men bedömer jag att de inte är kontaktbara (det kan göras på avstånd), så skulle jag välja att ta damen med mig med orden: "Men hej det var länge sen. Hur är det?"

Sen ev gå med damen vidare till en vagn som är befolkad. Även om gänget skulle förfölja mig och hota mig. Men damen måste skyddas.

Har jag min schäfer med mig så brukar det lösa sig av sig själv för gänget väljer att avlägsna sig. För de vet att angrips jag så kommer hundens skyddsinstinkt att avgöra utgången.

Med vänlig hälsning

Sam Brofjell

Hej

Med röda kinder skulle jag funderat på en lösning om vad som sker efter jag sagt till dem vänligt. Kanske man meddelar en tågvärd. I annat fall tror jag erfarenheten spelar en avgörande roll och i vilket välbefinnande man befinner sig i. Man vet aldrig hur en dålig dagssituation slutar. Att vara brottsling kan vara mycket otrevligt om man möter fel person vid fel tillfälle.

Anonym

Hej

Om det ska ske någon förändring så tror jag först att den får komma från polisen och rättssystemet, innan de kan räkna med att få allmänheten med sig . Våldet har trappats upp - så vem vågar gå ut? I synnerhet när det är så få poliser som syns på gatorna samt när benägenheten att ingripa från allmänheten är så låg. Detta tack vare lagstiftningen som gör att brottslingen får det lindrigare än den som blev utsatt eller försökte hjälpa brottsoffret.

Helen Johansson

Hej! Jag har läst artikelserien om Våga gripa in och i dag blev jag mycket fundersam när jag läste. Vad var din mening? Jag kan inte utläsa något annat än att man faktiskt ska passa sig för att ingripa.

Mannen beskriver att han ingrep då hans bror hotades. För detta fick han sex månaders fängelse. Jag har inga djupare kunskaper i juridik men jag är fullt på det klara med att man inte får använda mer våld än vad som behövs för att försvara sig. Det är inget normalt ingripande mannen gör om han får sex månaders fängelse! Då har han verkligen använt mer våld än nödvändigt!!!! Men det skriver du inte. Det framställs snarare som om han är en duvunge, aldrig tidigare straffad.

Din artikel spär ju på rädslan att ingripa och det är vi inte hjälpta av. Man har faktiskt ganska stora befogenheter vid ingripande vid brott, det blir man inte dömd till fängelse för.

Vänliga hälsningar Karin Sandström

Hej

Hur hade det varit om ni hade satt er in i den person som blev utsatt för ett brott. Vad hade ni önskat att era medmänniskor hade gjort? Jo, att någon hade hjälpt er. Nu är det på tiden att vi ställer upp för samhället och får stopp på alla personrån. Det går inte att blunda och vända sig om och låtsas att man inget ser.

En som blivit utsatt på nära håll

Hej

Hur ska man kunna begära av civila personer att de ska ingripa vid rån och överfall när inte ens utbildade nattklubbsvakter inte vill ingripa?

Maria

Hej

Jag tycker det är bra att det blir debatt om detta. Men det är viktigt att påpeka att övervåld, till exempel spark mot huvudet, inte är nödvärn. Nödvärn för mig som läst en del juridik och gått väktarutbildning, handlar först om att freda sig och sätta sig i säkerhet.

Ulf Rosqvist

Hej!

Visst skulle jag ingripa eller reagera om någon ofredade kvinnan på tåget. Men hade de haft en kniv eller pistol hade jag nog givit upp. Då handlar det om liv eller död. Men jag skulle kunna rulla ihop min jacka, som i en film, och försvarat mig mot kniven på det sättet. En sida av saken är att lagboken är föråldrad. Poliser jag talar med kallar den för ”kalkbrottet”. Polisen kan gripa gärningsmän, men tvingas släppa dem efter ett tag.

Örjan Norén, 65 år

Hej

För mig som har beprövad erfarenhet av liknande fall gäller följande: Jag skulle knipa käft, observera signalelement, och ta mig därifrån fortast möjligt. Jag är 72 år och vill inte bli ihjälsparkad. Om jag vore Frank Andersson i sina bästa dagar och hade en pistol på mig, så skulle jag gå fram till busarna och tala om för dom att lämna damen ifred. En dylik situation har alltid att göra med "styrkeförhållandet" . Man skall absolut passa sig om man uppskattar att brottslingarna är starkare än man själv. Detta gäller såväl en själv, som polisen, som militären. Ingen vettig människa riskerar sitt liv.

Henrik Poltorp

Hej!

Jag skulle lugnt och stilla plocka fram mobilen och slå 112, beskriva omständigheterna och se till att polisen mötte upp vid en kommande station (om man nu kan lita på det). När det var klart skulle jag gå och sätta mig hos damen.

Rolf

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Malmö
Relaterat
Alla har rätt att gripa någon

Alla har rätt att gripa någon

Förödmjukelse får unga utländska killar att råna

Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post