Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Malmö en värsting på kris och förnyelse

Malmö
Toppdelad
Efter stängningen av Kockums och fiaskot med Saabfabriken tappade Malmö vart fjärde arbetstillfälle i början av 1990-talet. Få andra svenska städer drabbades lika hårt.

Men ur nittiotalskrisen växte det fram ett nytt Malmö där företag inom tjänstesektorn och handeln skapade flest nya jobb istället för industrin.

Saab var det stora framtidshoppet i Malmö efter det nedlagda Kockumsvarvet. Fullt utbyggd skulle den toppmoderna bilfabriken sysselsätta närmare 3 000 personer.

Annons:

Framtiden målades i ljusa färger och prognosen för 1993 löd på 180 000 tillverkade bilar. Men då var Saab-fabriken i Malmö redan nedlagd sedan två år.

– Krisen drabbade Malmö oerhört hårt, främst på grund av näringslivets slagsida mot tung verkstadsindustri. Symboliskt blev Saab också det sista stora industriprojektet i Malmö, säger Thomas Behrens, utredare vid Arbetsförmedlingen i Malmö.

Efter nedläggningen av Saab-fabriken steg arbetslösheten kraftigt i Malmö och bet sig dessutom fast vid tvåsiffriga procenttal under flera år framåt. Prognoserna för Malmös arbetsmarknaden var inte goda under första halvan av 1990-talet.

– Men när det såg som mörkast ut kom de första tecknen på en vändning. Byggandet av Öresundsbron, men även Malmö högskola, fick stor psykologisk effekt och man kunde skönja en ljusning på arbetsmarknaden. Men den här gången var det andra typer av branscher och företag som skapade de nya jobben, framdrivna av den tilltagande Öresundsintegrationen, säger Thomas Behrens.

IT och kommunikation, bank och finans, handel, transport, bygg samt hotell och restaurang har skapat de flesta nya jobben i Malmö sedan mitten av 1990-talet. Samtidigt har antalet anställda inom industrin minskat stadigt.

Men Thomas Behrens menar att industrin fortfarande har stor betydelse för sysselsättningen i Malmö.

– Många av dagens Malmöföretag är beroende av industrin som uppdragsgivare, även om dessa finns på andra orter.

En av de största förändringarna i Malmö på senare tid är att staden fått en andra arbetsmarknad – Köpenhamn. Idag pendlar drygt 20 000 personer över Bron varje dag, en siffra som spås öka kraftigt i framtiden.

– Många unga Malmöbor får numera sitt första jobb i Köpenhamn och inte i Malmö. Nu har de möjlighet att tjäna pengar på andra sidan Sundet istället för att kanske gå arbetslösa på hemmaplan, säger Thomas Behrens.

Sedan i höstas är arbetslösheten snabbt på väg uppåt i Malmö. Samtidigt har det blivit svårare att hitta nytt jobb i Köpenhamn.

Thomas Behrens är ändå optimist.

– Malmö har idag en helt annan näringslivsstruktur jämfört med under nittiotalskrisen. Det innebär att arbetsmarknaden inte längre är beroende av hur det ska gå för en eller ett fåtal branscher.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Ekonomi
  • Malmö
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post