Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Malmö kan få tre nya badhus

Malmö
Toppdelad
Tre nya badhus utreds av politiker och tjänstemän på Stadshuset. Först väntar en inbyggnad av Rosengårdsbadet. Sedan planeras två helt nya badhus.
Malmö kan få tre nya badhus
BILD: Foto: Jessica Andersson

MALMÖ. Stadion, Hyllie-vång och nuvarande Aq-va-kul är möjliga adresser.

I början av året satte kommunstyrelseordföranden Ilmar Reepalu (s) ner foten.

Annons:

På Reepalus begäran har en omfattande badutredning inletts. Utredningen leds av en arbetsgrupp med representanter från flera förvaltningar.

Sydsvenskan har läst arbetsgruppens första rapport.

Så här långt lämnar utredarna bara ett konkret förslag: att bygga in 25-metersbassängen på Rosengårds friluftsbad. Ombyggnaden ska enligt planerna göras så att tak eller sidor kan öppnas under sommarsäsongen. Beräknad prislapp: tio miljoner kronor.

”Simkunnigheten bland barn i området är bristfällig,” skriver utredarna.

Förutom inbyggnad av ett friluftsbad, planerar Malmö stad att bygga två helt nya badhus.

Dels en ny tränings- och tävlingsanläggning med simbassäng och hopptorn godkänt för nationella och internationella tävlingar. Beräknad prislapp: 330 miljoner kronor.

Dels ett nybyggt badhus för allmänheten. Anläggningen föreslås få en 25-metersbassäng, en undervisningsbassäng, bassänger för lek och plask och relaxavdelning samt gym och friskvårdsytor. Beräknad prislapp: 161 miljoner kronor.

Badutredarna skissar på tre möjliga adresser för tävlingsanläggningen (se karta).

Den nuvarande Aq-va-kul-fastigheten bedöms efter om- och tillbyggnad kunna bli ”funktionellt helt jämförbar” med en nybyggd arena. Har tradition och central geografi, liksom goda bussförbindelser.

Stadionområdet har närhet till bussar och, snart, tåg vid Triangeln. Utredarna pekar på området mellan nuvarande Stadions norra läktare och John Ericssons väg. En möjlighet är att riva den norra läktaren, som byggdes 1992.

Hyllieområdet. Utredarna är mest intresserade av området runt Annetorpsvägen, nära det nuvarande arenabygget. Med Citytunneln kommer en frekvent buss- och tågtrafik till Hyllievång. Därtill finns goda parkeringsmöjligheter. Men utredarna flaggar för att området ”ändå upplevs ligga långt ut från centrum”.

Samma tre geografiska alternativt är utredarnas förslag för ett nytt badhus till allmänheten.

Men i det här fallet finns också ett fjärde alternativ: Rosengårdsområdet.

”En badanläggning skulle medföra att människor som bor i andra delar av Malmö får en anledning att söka sig till Rosengård. Därmed skulle bilden av området nyanseras,” skriver utredarna.

Arbetsgruppens rapport ska behandlas i kommunstyrelsen den 28 maj. Om beslut tas, kan överbyggnaden av Rosengårdsbadet vara klar redan till vintern.

I de övriga delarna fortsätter utredningsarbetet, med en väntad slutrapport i höst.

– Redan i höst hoppas jag på beslut om en eller två nya simhallar, sa Ilmar Reepalu när Malmö stads budget 2009 presenterades i förra veckan.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Malmö
  • Fritidspalatsen förfaller
Mögel på Rosengårdsbadet

Mögel på Rosengårdsbadet

Snusklarm stänger Aq-va-kul på helgerna

Snusklarm stänger Aq-va-kul på helgerna

Renovering stänger badet på Oxievång

Se alla artiklar
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post