Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Malmö var bättre förr

Malmö
Toppdelad
Gåsbajs! Busschaufförer! Trasiga badhus! Lyckligtvis finns det gott om saker att gnälla på när Malmö Klagokör måste utöka sin jämmerlåt över stadens elände.

Kören manglar ut sin klagosång i munter marschtakt:

Jag har en allt för dålig lön,

Annons:

hamnar alltid sist i kön.

Varför blåser det alltid motvind i vår stad?

Sedan rullar litanian vidare: försenade Öresundståg, folk som skräpar ner och – framförallt – det eviga regnet.

Det är dirigenten Mattias Leesment Bergh som har samlat ihop högvis med gnöl och gnäll och komponerat Malmös egen jeremiad ”Det var bättre förr”.

– Det kommer fler klagomål hela tiden. Folk säger: ”Är det du som har klagokören? Jag har fanimej något att klaga över!”, berättar Mattias Leesment Bergh.

Grundstommen i Malmö Klagokör består av medlemmar från Malmökören 64, som Leesment Bergh leder. Sedan har det tillkommit fler sångare. Redan vid första repetitionen insåg Leesment Bergh att Malmös klagovisa var för kort. För att få material till ett par nya verser bad han körmedlemmarna vräka ur sig ännu mer galla:

– De har monterat ner Kockumskranen! De gräver i hela stan, det regnar alltid på snedden, man får inte komma upp i Turning Torso. Och numera är Aq-va-kul ack-så-trasigt, rabblar Jeanette Nord, som efter första repetitionen värvade sin dotter Johanna Nord till klagokören:

– Jag var så uppeldad när jag kom hem. För det var skitkul! Och väldigt speciellt, säger Jeanette Nord.

Nytillskottet Sofie Boman vill också lätta sitt hjärta:

– Folk som cyklar i bredd på cykelbanan. Det vill jag verkligen gnälla på! säger hon.

Världens första klagokör bildades år 2005 i Birmingham. Sedan har gnället blivit en global rörelse: i exempelvis Jerusalem, Melbourne, Helsingfors och den lilla hålan Juneau i Alaska har folk låtit struparna skråla ut tirader över hemortens misär.

Malmö Klagokör är den första i Sverige, och intresset är stort. Två radiokanaler, två lokala morgontidningar samt ett team med danska dokumentärfilmare har redan varit med på körens repetitioner. Och klagosången är inte ens färdigskriven ännu.

Urpremiär förör Malmös egen klagokör blir det på Malmöfestivalen.

– Malmöfestivalen! Den vill jag klaga på! utbrister Minna Niemi.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Malmö
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Fler artiklar från Malmö
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post