Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Man mördad på gågatan i Malmö

Malmö
Toppdelad

Mitt på Södergatan. Mitt på dagen. Mitt i folkvimlet.

Där sköts på torsdagen en 62-årig man ihjäl och en 32-årig man skottskadades. En 76-årig kvinnlig turist fick splitterskador. Allt inför ögonen på chockade vittnen.

Den 62-årige mannen satt på Café Nestas uteservering mitt på gågatan när mördaren slog till strax efter klockan 14 på torsdagen. Gärningsmannen sköt minst ett skott i bröstet och sannolikt också ett skott i huvudet på 62-åringen från nära håll. Han avled omedelbart.

MALMÖ. Ett vittne som befann sig på caféet berättar hur hon såg en man komma i riktning från Gustav Adolfs Torg mot caféet.

— Vi satt och tittade rakt fram. Sen ser jag bara någon som har en grön tröja som tar fram en pistol. Han skjuter tre skott, vänder och går samma väg tillbaka, säger vittnet som själv sprang in i caféet direkt efter skotten.

Annons:


Vid bordet satt tre andra personer. En av dem, en 32-årig man, träffades av ett skott i låret. En 76-årig kvinna fick splitterskador i handen.


Gågatan var full av folk i det vackra sommarvädret och ett stort antal människor blev vittnen till mordet. När polisen kom till platsen började de samla ihop vittnen för förhör. Samtidigt fylldes centrala Malmö av poliser som spanade efter gärningsmannen – eller gärningsmännen. Uppgifter förekommer att två män ska ha skjutit mot 62-åringen, men andra talar om en ensam mördare.

— Det är troligen en gärningsman som har avlossat skotten, men vi kan inte utesluta fler inblandade, säger Charley Nilsson vid Skånepolisen.

Stora delar av Södergatan och de angränsande gatorna spärrades av med polisens blåvita band. Polisen genomförde en teknisk undersökning av platsen som avslutades vid 18-tiden. Därefter togs avspärrningarna bort.

Bland annat sökte polisen med hund efter patroner runt mordplatsen. Det tyder på att mördaren använde en automatpistol. Samtidigt såg vittnen hur den misstänkte gärningsmannen stoppade en revolver i byxlinningen när han flydde. Att använda både ett automatvapen och en revolver är en metod som professionella mördare använder – den tyngre men effektivare revolvern är reservvapen.


Det i kombination med mördarens kallsinninghet, att skjuta 62-åringen från nära håll mitt på gågatan, tyder på att mordet på honom var en regelrätt avrättning. Han hade också levt under hot sedan i vintras. Både han och den skottskadade 32-åringen är välkända i Malmös undre värld.

Enligt vittnet på caféet var mannen som sköt i 30-årsåldern och lång och gänglig. Den uppgiften har bekräftats av flera vittnen som Sydsvenskan har talat med. Andra vittnen har berättat om en man i 25-årsåldern som hade keps och som försvann runt Åhlénshörnet till Per Weijersgatan.


Polisen ville under torsdagskvällen inte gå ut med något signalement på någon gärningsman.

— Vi har mängder av vittnesmål och uppgifter som vi måste ställa samman först. Vi har lagt på, lagt på och lagt på uppgifter, sedan har vi fått dra ifrån för att komma så nära sanningen som möjligt, förklarade Lars Mahler vid polisens ledningscentral.


Den svårt skadade 32-åringen fördes till sjukhus där han under eftermiddagen opererades eftersom kulan hade slitit sönder ett blodkärl i benet. Vid 19-tiden meddelade presstjänsten på Umas att operationen gick bra och att den 32-årige ska vara utom livsfara.

Den 76-åriga kvinnan som fick splitterskador i handen var turist och satt vid ett annat bord. Hon fördes till Universitetssjukhuset Mas, Umas, för vård. Dit togs även den person som blev allvarligt chockskadad.

Umas hade på torsdagen förhöjd beredskap för att kunna ta emot eventuella personer som sökte vård för chockskador.

Fakta

År 2004

8 maj: 15-åriga Marcella Ahlberg knivhuggs till döds vid gisslandrama på Fredriksbergsgatan. Hennes 22-årige före detta pojkvän Jon Abbas dömstill livstids fängelse för mordet.


31 juli: 29-årige Sedat Hahxiu försöker avstyra ett bråk mellan ungdomsgäng på Rosengård. Han avlider av knivhugg. 16-årig pojke döms till tre års sluten ungdomsvård för mord.


7 augusti: En 25-årig man skjuts till döds på nattklubben Heartbreak på Södergatan. Ytterligare en skadas. En 40-årig man döms till livstidsfängelse för mord.


17 augusti: En 52-årig man knivhuggs till döds efter ett bråk mellan två familjer på Hermosdal. En 38-årig granne döms till åtta års fängelse för dråp.


2 oktober: 37-åriga Yixi Zhou mördas på restaurang Wendis på Ystadsvägen. Hennes man Wendi Ma skadas. En 18-årig man döms till åtta års fängelse för mord, en 19-årig man döms till nio års fängelse för mordet och för grov misshandel av maken Wendi Ma. Männen har överklagat till Högsta domstolen, som ännu inte har beslutat om prövningstillstånd.


22 december: 29-årig man skjuts ihjäl i hörnet av Falsterbogatan och Simrishamnsgatan på Möllevången. Utredning pågår. Betraktas av polisen som en uppgörelse i kriminella kretsar.

År 2005

5 juni: 41-årig man hittas död i sin lägenhet i Kirseberg. Förmodat mord. Utredning pågår.


7 juli: Man skjuts till döds på Södergatan.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Malmö
  • Mordet på gågatan i Malmö

Tidigare mord aktuella i jakten

Mångder av vittnen förhörs om dödsskjutning

Chocken kan dröja några dagar

Se alla artiklar
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post