Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Många läsare vill agera - många också rädda

Malmö
Toppdelad

”Men hej, det var länge sedan. Hur är det?” Det skulle Sydsvenskanläsaren Sam Brofjell sagt till damen som blev ofredad på tåget.

Reaktionerna på Sydsvenskans artikelserie om rättigheter och skyldigheter att ingripa har varit omfattande.

MALMÖ. I Sydsvenskans artikel i söndags fick läsarna ta ställning till ett scenario som överåklagare Sven-Erik Alhem komponerat.

Scenen var en tågvagn, en äldre dam trakasserades av ett ungdomsgäng. Du hade rätt att gripa personerna eftersom de gjorde sig skyldiga till ofredande, ett brott som har fängelse i straffskalan.

Annons:

Läsarreaktionerna visar att ämnet onekligen berör och engagerar.

Många skulle ingripa, på ett eller annat sätt. Lika många uttrycker sin ilska över ett havererat rättssamhälle, och menar att det är förenat med livsfara att ingripa.

Sam Brofjell skulle först och främst kontakta tågvärden och därefter ringa 112.

”Sedan gå bort till gänget, även om det finns en klar risk, men aldrig för att provocera. Jag kan tala med dem eller välja att kraftfullt agera verbalt. Bedömer jag att de inte är kontaktbara, skulle jag välja att ta damen med mig med orden: ”Men hej, det var länge sedan. Hur är det?”, skriver han i ett mejl.

Hans Tegel är av en helt annan uppfattning och menar att ingen vettig människa skulle ingripa.

”Sven-Erik Alhemem har gjort det igen. Gått ut med ren sockring av verkligheten. Ingen klok människa ingriper vid värstingdåd. Alhems kollegor flår ingriparen med sina vassaste paragrafer om man ingriper ”, skriver han.

Många läsare anser att det först måste komma till stånd en förändring hos polisen och rättssystemet, innan de kan räkna med att få allmänheten att ingripa.

62-årige Kent Andersson blev misshandlad i Gullviksborg för femton år sedan.

– Ett ungdomsgäng höll på att förstöra träplankor på en lekplats. Jag är ganska välväxt så jag ropade på killarna att sluta. Då blev jag attackerad med brädorna, säger han.

Därefter minns han bara att han vaknade upp i blodpöl.

– Polisen fick tag i gärningsmännen men eftersom de var under femton år kunde de inte fällas i någon domstol. Tyvärr stöttar samhället inte åsikten att ungdomar under femton år kan fällas i en domstol, säger han.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Malmö
  • Andreas Persson
Relaterat

Dubbelt så många unga brottsoffer söker hjälp

Förödmjukelse får unga utländska killar att råna

"Det finns en rädsla i hela Malmö"

"Det finns en rädsla i hela Malmö"

Alla har rätt att gripa någon

Alla har rätt att gripa någon

Fem valde att blunda för rånet

Fem valde att blunda för rånet

Läsarnas tankar om att ingripa

Annons:
Annons:
Fler artiklar från Malmö
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post